wat is een trommelvliessluiting?

uitleg

Bij een trommelvliessluiting (myringoplastiek) wordt een een gaatje in het trommelvlies gesloten.  Het gaatje in het trommelvlies wordt dichtgemaakt met een stukje kraakbeen en/of kraakbeenvlies, met vlies van een spier of vetweefsel. De kans van slagen van deze operatie is doorgaans 90% en de operatie kan onder plaatselijke verdoving of algehele narcose gedaan worden.

Waarom wordt een trommelvliessluiting gedaan?

waarom

Als er sprake is van een gaatje in het trommelvlies hoeft dat geen klachten te geven.

Veel mensen hebben echter ook vaak last van een verminderd gehoor aan de kant van het gaatje in het trommelvlies.

Daarnaast kan er vaker sprake zijn van een loopoor wanneer er water in het oor komt tijdens douchen of zwemmen. Als het gaatje gesloten wordt, gaat het gehoor er vaak op vooruit en kan iemand weer ongehinderd zwemmen.

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

Bij iedere afspraak in het KNO Medisch Centrum moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). 

Het is verstandig een half uur voor de ingreep 2x500mg paracetamol te nemen.

Wat gebeurt er tijdens een trommelvliessluiting?

tijdens de behandeling

De KNO-arts doet de operatie via uw gehoorgang, waardoor er uitwendig geen littekens ontstaan. Nadat de KNO-arts het oor verdoofd heeft, worden de randjes van het gaatje omsneden om de ingroei van het donorweefsel te bevorderen. Vervolgens wordt het weefsel afgenomen waarmee het gaatje dichtgemaakt kan worden. Dit kan kraakbeen uit de tragus (lelletje voor het oor), een spierlapje of vetweefsel achter het oor zijn. Met behulp van instrumenten en een transplantatieweefsel wordt het gaatje in het trommelvlies dichtgemaakt. 

Wat gebeurt er na de ingreep?

na de behandeling

Na de behandeling krijgt u een gaasje in de gehoorgang en een pleister op het oor. Vlak na de operatie heeft u weinig pijnklachten. Pijnklachten die u heeft, kunnen we goed behandelen met pijnstillers. Na de operatie kan er nog een aantal dagen (bloederig) vocht uit het oor komen. De KNO-arts kan besluiten dit te behandelen met oordruppels of een antibioticakuur. 

Wanneer mag u naar huis? 

U mag dezelfde dag naar huis.  We raden u aan om de eerste 24 uur na de operatie niet alleen thuis te zijn. 

Waar moet u thuis aan denken? 

Uw oor heeft tijd nodig om te genezen. Mocht u toch pijn hebben, mag u 4x per dag 2 tabletten paracetamol 500 mg gebruiken. Wanneer de KNO-arts het nodig vindt, krijgt u een recept mee voor aanvullende pijnstilling. 

Adviezen voor thuis 

Onderstaande adviezen zijn goed voor de genezing en verminderen de kans op complicaties: 

  • Om druk te voorkomen, mag u na de operatie een week niet tillen, persen en uw neus snuiten. Probeer niet te bukken, hoesten en geen onverwachte bewegingen te maken met uw hoofd. 
  • Wees voorzichtig met douchen! Er mag geen water in het geopereerde oor komen.
    U mag uw haren wassen als de oortampon is verwijderd. Gebruik dan nog wel een oordop of een bekertje over het oor. Vraag dan iemand om te helpen. 
  • De eerste 3 weken doet u het rustig aan; wel bewegen, niet sporten. U mag 4 tot 6 weken niet zwemmen. 
  • U mag 4 tot 6 weken niet vliegen. Werken 
  • Wij adviseren u niet te werken tot aan uw eerste controleafspraak. 
Wanneer komt u op controle? 

Na één week komt u op controle op de polikliniek. Dan worden de hechtingen en de oortampon verwijderd. U blijft onder controle bij de KNO-arts.

Welke mogelijke risico’s zijn er bij een trommelvliessluiting?

risico’s

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals nabloeding en wondinfectie. Gelukkig komen deze zeer weinig voor. 

Daarnaast is er een meer specifieke complicatie mogelijk. Heel zelden treedt er aan de geopereerde zijde een beschadiging op van de smaakzenuw. Dit leidt meestal tot een (tijdelijke) verandering van de smaak. 

Wanneer contact opnemen?

contact

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden, dan kunt u contact opnemen met het KNO Medisch Centrum. Tijdens kantoortijden belt u naar telefoonnummer: 085-7602728. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer: (073) 553 27 00. 

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl