wat is oorsuizen?
uitleg
Oorsuizen (tinnitus) komt in Nederland voor bij ongeveer 2 miljoen mensen. Het is het horen van geluiden in het hoofd, die niet van buitenaf komen. Oorsuizen kan zich voordoen als een suistoon, bromtoon, metalig geluid of een pieptoon. Het kan in ongeveer 10% van de mensen zoveel klachten geven dat aanvullende behandeling nodig is. Met de juiste therapie kunnen de meeste mensen gelukkig goed geholpen worden, zodat men in het dagelijks leven weinig tot geen last meer ondervindt van het oorsuizen.
wat is de oorzaak van oorsuizingen?
oorzaak
Het ontstaat meestal doordat het signaal vanuit het gehoororgaan (slakkenhuis) naar de hersenen minder is, waardoor de zenuwbanen het geluid proberen te versterken en een hinderlijk geluidx ontstaat. Ook door factoren die de hersenen prikkelen, zoals stress, emotie of vermoeidheid of onderliggende ziekte kan oorsuizen verergeren.
Oorsuizen kan ontstaan door heel veel verschillende oorzaken, mogelijke oorzaken zijn:
- Afsluiting van de gehoorgang door bijvoorbeeld een watje, water of oorsmeer
- Ouderdomsdoofheid of lawaaidoofheid.
- Beschadiging van het oor door een ongeval
- Medicijnen
- Tandenknarsen/klemmen
- Stress
Wat te doen tegen oorsuizen?
oplossing
In het Tinnitus Expertise Centrum van het KNO Medisch Centrum is het mogelijk uw klachten te onderzoeken en te behandelen. Hiermee lukt het bij meer dan 90% van de mensen het oorsuizen te laten afnemen naar een acceptabel niveau, waarmee men doorgaans heel goed kan leven. Hiertoe hebben we de volgende mogelijkheden:
Uitsluiten van een ernstige oorzaak
Vaak zijn mensen bang dat er iets ernstigs aan de hand is als ze last hebben van een suis in het oor. Denk aan een hersentumor. Door goed in kaart brengen van de suizingen eventueel gevolgd door een hersenscan, kunnen ernstige oorzaken van oorsuizen worden uitgesloten. Hierdoor kunnen we mensen geruststellen. Als gevolg hiervan vermindert de focus op de klachten en verdwijnt de suis uiteindelijk naar de achtergrond.
Psycho-educatie en cognitieve therapie
Het is mogelijk door middel van actieve therapie het oorsuizen naar de achtergrond te doen verdwijnen. In het KNO Medisch Centrum is een tinnitustherapie ontwikkeld waarbij door middel van psycho-educatie in combinatie met cognitieve gedragstherapie en Tinnitus Retraining Therapie (TRT) een gewenningsproces wordt opgestart. Hierbij wordt tevens gekeken naar onderliggende psychische oorzaken zoals angst, stress of depressie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze methode effectief is.
Actief onderdrukken van het oorsuizen
Vooral in een stille omgeving, kan het oorsuizen gemakkelijk naar de voorgrond treden. In deze gevallen kan gekozen worden voor apparaten die een aangenamer geluid produceren, waardoor het oorsuizen actief wordt onderdrukt. Dit kan op diverse manieren variërend van een eenvoudig geluidstoestelletje tot een draagbare geluidsgenerator, een hoofdkussen of slaapmasker met speakerfunctie.
hoortoestel eventueel met maskeer geluid
Ten eerste worden geluiden van buitenaf door het hoortoestel versterkt, waardoor het oorsuizen kan worden overstemd. Ook is het mogelijk het toestel zelf een geluid te laten produceren wat al voldoende kan zijn om het oorsuizen te overstemmen. Niet iedereen heeft hier echter een goed resultaat van. Vervanging van het eigen suizen door een ander geluid van buitenaf wordt soms nog hinderlijker gevonden dan het eigen oorsuizen. Dit wordt dus als een van de laatste opties gebruikt.
Preventie van gehoorverlies door lawaai
Veel mensen die last hebben van oorsuizen hebben vaak te maken (gehad) met lawaai, zoals een concert- of discotheekbezoek, werken in een lawaaiige omgeving, of het luisteren van harde muziek door een koptelefoon. Schade die is ontstaat aan het gehoororgaan kan helaas niet meer herstellen. Voorkomen van lawaaischade is dus erg belangrijk. Door goede gehoorbescherming te dragen kan lawaaischade in de meeste gevallen worden voorkomen. In het KNO Medisch Centrum worden diverse manieren van gehoorbescherming aangeboden. Zie hiervoor de pagina gehoorbescherming.
.
.
Welk medicijn helpt tegen oorsuizen (tinnitus)?
medicijn
Helaas is er geen werkzaam medicijn tegen suizen van het oor. Wel kunnen bepaalde medicijnen ondersteuning bieden. Tinnitus kan verergeren doordat er ook sprake kan zijn van slaapproblemen, depressieve klachten en gevoelens van angst of wanhoop. Door deze klachten met medicijnen te behandelen, kan weliswaar niet het suizen, maar wel de last die u ervaart van oorsuizen, verminderen.
Welke mogelijke aandoeningen kunnen tinnitus veroorzaken?
aandoeningen
- Oorontsteking
- Hersentumor
- Hoge bloeddruk
- Ziekte van Menière
- Plotselinge uitval van het gehoor (sudden deafness)
- Otosclerose
- Ontsteking van hersenen of hersenvliezen (meningitis)
- Bepaalde ziektes (ziekte van Menière of otosclerose)
Wanneer contact opnemen?
contact
Als u zich ongerust maakt over het oorsuizen of als uw klachten dusdanig zijn dat u er in het dagelijks leven veel hinder van ondervindt, kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken bij een KNO-arts. Als u benieuwd bent naar onze behandelmethode is het mogelijk om hier een afspraak voor te maken.