wat is een stroboscopie?

uitleg

Bij een stroboscopie onderzoekt de KNO-arts uw keel met een buigbaar kijkertje (stroboscoop) van enkele millimeters dik. Een stembandonderzoek heet een stroboscopie. Dit is een onderzoek naar de trilling van uw stembanden met een stroboscoop. Dit apparaat maakt lichtflitsen waardoor de stembandtrilling zichtbaar wordt gemaakt. Hiermee kan de functie van de stembanden goed onderzocht worden.

Stroboscopie in het KNO Medisch Centrum

Waarom een stroboscopie?

waarom

Als u last heeft van stemklachten, is het verstandig de oorzaak daarvan te laten onderzoeken. Door middel van een stroboscopisch onderzoek is het mogelijk de stembanden vertraagd te boordelen, waardoor niet alleen het het uiterlijk van de stembanden kan worden onderzocht, maar ook de manier waarop de stembanden bewegen en de stem produceren.

Hoe bereid u zich voor op een stroboscopie?

voorbereiding

Voor een stroboscopie zijn geen speciale voorbereidingen noodzakelijk.
Als u een snotneus heeft, kunt u vooraf de neus even snuiten.

Wat gebeurt er tijdens een onderzoek van de stembanden?

tijdens het onderzoek

Dit onderzoek kan met of zonder verdoving van de neus- en keelholte gedaan worden. De KNO-arts bespreekt met u wat het beste is. De verdoving gebeurt dan met een spray. 

De KNO-arts gaat met een dun slangetje in de neus. Deze slang is buigbaar. Hij schuift door tot aan de achterkant van keel. In de slang zitten een speciale lamp en een camera. Door de speciale lamp en camera in de buis zijn uw stembanden vergroot en vertraagd te zien op het beeldscherm. 

Wat gebeurt er na een stroboscopie?

na het onderzoek

Als de neus- en keelholte is verdoofd, moet u zeker een uur wachten met eten of drinken. Dit om te voorkomen dat u zich verslikt.

Uitslag

De KNO-arts geeft u meteen de uitslag. Dit kan aan de hand van de beelden die zijn gemaakt.

Naar huis

Na het onderzoek mag u weer naar huis. 

Welke mogelijke risico’s zijn er bij een stroboscopie?

risico’s

Er zijn geen risico’s bij een stroboscopie. Als de neus verdoofd is, kan ook de keel verdoofd zijn en kunt u een opgezwollen gevoel hebben in de keel. Dit verdwijnt binnen een uur.

Wanneer contact opnemen?

contact

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, kunt u ons telefonisch bereiken op nummer 085-7602728. U kunt ook een mail sturen naar info@knomc.nl

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl