wat is een poliklinische behandeling van de stembanden?
uitleg
We praten door gebruik te maken van onze stembanden. Als er afwijkingen aan deze stembanden zijn, dan kan de stem hees gaan klinken. Door deze heesheid klinkt uw stem anders dan normaal en kan het spreken moeizamer gaan. Als er sprake is van afwijkingen op de stemband kan er door middel van een stembandbehandeling weefsel worden afgenomen. Ook kan de hele afwijking worden verwijderd waardoor de stem weer beter klinkt. Door de poliklinische behandeling van de stembanden hoeft u hiervoor veelal niet meer onder algehele narcose en kunt u direct na de behandeling weer naar huis.
Waarom een poliklinische behandeling van de stembanden?
waarom de behandeling
Door middel van poliklinische behandeling is het mogelijk de afwijking op uw stemband te verwijderen waardoor de stemkwaliteit verbetert.
Ook is het mogelijk weefsel af te nemen om de aard van de afwijking te onderzoeken.
hoe bereid u zich voor?
voorbereiding
Praktische tips Wat neemt u mee?
Bij iedere afspraak in het KNO Medisch Centrum moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).
Gebruikt u medicijnen?
Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen?
Meld dit dan aan de arts of assistente.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?
Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken.
Het is het verstandig om vlak voor het onderzoek niet teveel te eten omdat de keel verdoofd wordt.
Wat gebeurt er tijdens de poliklinische behandeling van de stembanden?
tijdens de behandeling
Verdoving
U krijgt in ieder neusgat 2 à 3 watjes die doordrenkt zijn met een verdovingsmiddel. Deze watjes blijven ongeveer 15 minuten zitten. Daarna neemt u plaats in de stoel in de behandelkamer en wordt de keel verdoofd met een verdovende spray.
De behandeling
De KNO-arts gaat na het verwijderen van de watjes met een dun slangetje in de neus. Deze slang is buigbaar. Hij schuift dit door tot aan de achterkant van keel. Via dit slangetje druppelt de arts een verdovingsvloeistof op de stembanden, zodat die verdoofd zijn. In de slang zitten een speciale lamp en een camera. Daardoor ziet de arts uw stembanden op het beeldscherm. Als de stembanden goed verdoofd zijn, haalt de arts met behulp van een klein pakkertje via het slangetje een stukje weefsel weg van de stembanden. Indien nodig kan dit herhaald worden, totdat voldoende weefsel is weggenomen.
Hierna is de behandeling ten einde en kunt u direct naar huis.
wat gebeurt er na de behandeling?
na de behandeling
De keel kan nog een tijdje verdoofd zijn, waardoor slikken wat moeizamer gaat. Het is belangrijk eerst enkele slokken water te nemen om te controleren of de verdoving goed is uitgewerkt. Let op: u kunt zich nog een tijdje verslikken. Als het slikken weer goed gaat, kunt u ook andere voeding nemen.
Thuis
Meestal heeft u na de behandeling geen pijn. Heeft u toch pijn, dan kunt u een paracetamol nemen.
Stemrust
In sommige gevallen adviseert de arts u 2 dagen complete stemrust.
Uitslag
De uitslag krijgt u 1 week van uw KNO-arts te horen. Dit kan telefonisch zijn of met een afspraak op de polikliniek.
Welke mogelijke risico’s zijn er?
risico’s
De kans op complicaties is heel erg klein.
U kunt na de ingreep een nabloeding krijgen. Ook kan er een infectie optreden.
Wanneer contact opnemen?
contact
Neem contact op met het KNO Medisch Centrum als u last heeft van ophoesten van bloed, koorts of een blijvend slechte stem. U kunt contact opnemen via ons telefoonnummer 085-7602728.
Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl
Meer informatie
Richtlijnen
Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl