wat is een operatie aan de neusbijholten?

uitleg

Bij een operatie aan de neusbijholten worden de ontstoken bijholten door middel van instrumentarium weer geopend. Een andere naam voor een neusbijholtenoperatie is ‘functional endoscopic sinus surgery’ wat staat voor een ingreep die bedoeld is om de functie van de neusbijholten weer te herstellen. Tijdens deze ingreep worden de bijholten ontdaan van ontstoken slijmvlies en poliepen. Een operatie aan de neusbijholten vindt meestal plaats via de neusgaten met behulp van een endoscoop. De ruimtes en openingen worden van binnenuit groter gemaakt. Hierdoor worden nieuwe ontstekingen en poliepen voorkomen. 

operatie aan de neusbijholten

Waarom een operatie aan de neusbijholten?

waarom

Als er sprake is van een chronische ontsteking van de bijholten die niet goed reageert op medicijnen, kan het verstandig zijn een operatie uit te voeren. Hierbij wordt het zieke slijmvlies verwijderd en de neusbijholten geopend. Als gevolg daarvan verbetert de beluchting van de neusbijholten. Hierdoor kan het lichaam de ontsteking weer zelf oplossen. Vaak is er ook sprake van neuspoliepen die niet goed reageren op medicijnen en zorgen voor neusverstopping en ontstekingen. Deze kunnen ook door middel van een neusbijholte operatie worden verwijderd.

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

De operatie vindt meestal plaats onder algehele narcose, maar kan soms ook onder lokale verdoving worden uitgevoerd. In het geval van algehele narcose krijgt u een intakegesprek bij de anesthesist. 

Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of assistente. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken. 

Wat neemt u mee? 
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Een Actueel Medicatie Overzicht(AMO).
  • Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. 

Wat gebeurt er tijdens de operatie aan de neusbijholten?

tijdens de behandeling

De KNO-arts voert de operatie uit via de neusgaten. Hierdoor is het niet nodig om uitwendige sneetjes te maken. Dit doet hij door middel van een endoscoop. Via de endoscoop kan de arts met speciale instrumenten de ontstoken neusbijholten openen en ontdoen van ontstoken slijmvlies en poliepen. De bijholten worden van binnen groter gemaakt, waardoor de beluchting verbetert. Hierdoor kunnen nieuwe ontstekingen en poliepen worden voorkomen. Soms kan het nodig zijn om aan het einde van de operatie het bloeden te stoppen door een gaas (neustampon) in de neus in te brengen. Vaak zijn dit oplosbare tampons die niet meer verwijderd hoeven te worden. 

Welk gebeurt er na de operatie?

na de behandeling

Vlak na de operatie heeft u weinig pijnklachten. Bij pijnklachten kunt u eventueel een pijnstiller nemen. Na de operatie heeft u soms tampons in de neus, maar meestal niet.

Als er na de operatie neustampons in de neus zitten, is het niet mogelijk om door de neus te ademen. Houd hier rekening mee. In het begin kan dit een benauwd gevoel geven, maar dat verdwijnt meestal vanzelf. Soms kan er nog wat vocht met een beetje bloed langs de tampons lekken. Dat hoort bij de ingreep. U hoeft hier niet van te schrikken.

Wanneer mag ik naar huis

U mag vaak dezelfde dag weer naar huis. In het geval van neustampons worden deze de volgende dag in het KNO Medisch Centrum verwijderd. 

Waar moet ik thuis rekening mee houden

Na de operatie is uw neus nog niet direct genezen. Sterker nog, de eerste dagen na de operatie kunnen de klachten zelfs erger worden. Dit komt doordat de ontstekingsresten nu pas voor het eerst de neusbijholten kunnen verlaten. Er kan dan een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit de neus komen. Soms kunnen zelfs oude bloedresten uit de neus komen en ook kan de neus meer dichtzitten.

Neusspoelen

De vorming van korsten in de neus is normaal na de operatie. Deze kunnen verwijderd worden door de neus te spoelen. Het is daarom belangrijk dat u thuis uw neus 3 tot 4 weken spoelt om de neus te reinigen. Dit moet u 2 tot 3 keer per dag doen. Via het KNO Medisch Centrum kunt u een spoelset kopen.

Klik hier voor meer informatie over neusspoelen met een neusspoelsysteem

U moet warmte vermijden: niet te heet douchen, eten en drinken af laten koelen, geen zonnebank of sauna.

U mag niet tillen, persen of bukken tot aan de controle.

U mag tot aan de eerste controle uw neus niet snuiten, alleen ophalen. Alleen na het spoelen mag u uw neus voorzichtig snuiten. U kunt namelijk lucht of ontstekingsresten buiten de bijholtes persen, waardoor u dan tijdelijk een dik oog kunt krijgen.

Wanneer moet ik op controle komen?

U komt na een week weer op controle.

Welke mogelijke risico’s zijn er bij een operatie aan het neustussenschot?

Risico’s

Bij iedere operatie is er een mogelijkheid dat er complicaties optreden. Bij de operatie aan de neusbijholten is de kans hierop erg klein. 

infectie

Er kan na de operatie een infectie optreden 

schade aan de oogkas

Er is een klein risico op letsel aan de oogkas. Vaak resulteert dit in een blauw oog, maar in theorie zou het oog blind kunnen worden.

Lekkage van hersenvocht

Ook kan het bot naar de hersenvliezen worden doorbroken, waardoor er lekkage van hersenvocht kan optreden. Vaak moet dit operatief hersteld worden, omdat er anders op termijn een kans is op een hersenvliesontsteking. Deze complicaties komen nauwelijks voor. 

Bloedneus

Er kan een bloedneus optreden nadat de neustampons zijn verwijderd. Die stopt vaak spontaan. Toch kan het soms nodig zijn opnieuw tampons in de neus te plaatsen.

Littekens en verklevingen

Na de operatie kan het mogelijk zijn dat er zich littekens of verklevingen vormen in het geopereerde gebied. Aanvullende behandeling kan dan nodig zijn.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u vóór uw controleafspraak meer pijn aan de neus krijgt of koorts boven de 38,5˚C? Dan is het verstandig contact op te nemen. Tijdens kantoortijden belt u naar het KNO Medisch Centrum, telefoonnummer: 085-7602728. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

meer informatie

klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie over de neus
neus.nu

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl