wat is een neusschelpverkleining?
uitleg
U bent bij de KNO-arts geweest en deze heeft vanwege uw klachten voorgesteld een neusschelpverkleining te ondergaan. De twee neusholtes bestaan uit zes neusschelpen (drie aan beide kanten), waarvan de onderste soms relatief te groot zijn. Hierdoor wordt de doorgang van de neus verstoord en adviseert de KNO-arts u om de neusschelpen te verkleinen. Een neusschelpverkleining wordt ook wel conchacaustiek of conchacauterisatie genoemd.
Waarom een neusschelpverkleining?
waarom
Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat uw neusschelpen teveel gezwollen zijn, waardoor u niet meer goed door uw neus kunt ademen. Een neusschelpverkleining is een goede behandeling, om de neusdoorgankelijkheid weer te verbeteren. Doordat de neusschelpen in volume afnemen na de ingreep, komt er meer ruimte vrij om te ademen.
Welk resultaat mag u verwachten van de behandeling?
Gemiddeld zien we bij 4 op de 5 patienten een goed effect van de behandeling. Deze patiënten zijn tevreden over de neusdoorgankelijkheid en hebben geen aanvullende behandeling meer nodig.
Bij 1 op de 5 patiënten is er vaak wel sprake van een verbetering, maar is er nog wel ruimte voor verdere verbetering. In deze gevallen kunnen we kiezen voor een aanvullende behandeling van het neusslijmvlies of herstarten van de behandeling met medicijnen.
Hoe bereid u zich voor?
voorbereiding
Gebruikt u medicijnen?
Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen. Meld dit dan aan de arts of assistente. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken.
Wat neemt u mee?
- Een geldig legitimatiebewijs.
- Een Actueel Medicatie Overzicht(AMO). Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten.
Wat gebeurt er tijdens de neusschelpverkleining?
behandeling
De neusschelpverkleining wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U bent volledig bij kennis. U krijgt in ieder neusgat twee à drie watjes die doordrenkt zijn met een verdovingsmiddel. Deze watjes blijven ongeveer 15 minuten zitten. Daarna worden ze verwijderd en verdooft de arts de neusschelpen met een injectie. Hier voelt u nagenoeg niets van.
Daarna start de neusschelpverkleining. De arts prikt, met behulp van een verhit naaldje, op meerdere plaatsen in het zachte weefsel van de neusschelp. Door de verhitting krimpt het zachte weefsel en wordt de doorgankelijkheid van neus beter. De verhitting kunt u als vieze geur ervaren. Tevens is het mogelijk dat er af en toe een ploppend of sissend geluid kan optreden. Dit is hinderlijk, maar niet gevaarlijk.
De neusschelpverkleining duurt ongeveer vijf tot tien minuten (voor beide neusgaten). Doordat de ingreep via het neusgat gebeurt, zijn er geen littekens zichtbaar.
Na de behandeling
Wat merkt u na de ingreep?
Na het verkleinen van de neusschelpen is de neus een beetje gevoelig en zit de neus tijdelijk meer verstopt. Het voelt alsof u verkouden bent. Dit verdwijnt binnen een aantal dagen. Heeft u pijn na de neusschelpverkleining, dan kunt u hiervoor paracetamol nemen. U kunt viermaal daags twee tabletten van 500 mg innemen.
Waar let u op als u weer thuis bent?
De eerste paar dagen na de neusschelpverkleining mag u geen zwaar werk doen en niet sporten. Verder is het belangrijk dat u thuis uw neus drie tot vier weken spoelt om de neus te reinigen. Er kunnen namelijk korstjes in de neus ontstaan. Door het spoelen, kunt u deze verwijderen. Dit moet u twee tot drie keer per dag doen. De assistente geeft u uitleg over het spoelen en u krijgt een instructiefolder mee na de ingreep.
Wanneer komt u op controle?
Controle is ongeveer zes weken na de neusschelpverkleining. Heeft u eerder klachten, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek.
Welke mogelijke risico’s zijn er bij een neusschelpverkleining?
risico’s
De kans op complicaties na een neusschelpverkleining zijn heel erg klein.
U kunt na de ingreep een bloedneus krijgen.
Daarnaast kan er langdurige korstvorming optreden (langer dan 6 weken), waardoor de neus verstopt blijft.
Het risico op bovenstaande complicaties is ongeveer 1%.
Wanneer contact opnemen?
contact
Het is verstandig om contact met een KNO-arts op te nemen als u na de behandeling een langdurige bloedneus krijgt, wanneer de neus na 10 dagen nog steeds verstopt blijft zitten of wanneer u pijn aan de neus krijgt in combinatie met koorts.
Deze informatie voor patienten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl