wat is een neuscorrectie?

uitleg

Bij een neuscorrectie (rhinoplastiek) wordt de neus zowel van binnen als van buiten gecorrigeerd. De ingreep wordt dus ook wel een in- en uitwendige neuscorrectie genoemd. Het is bij deze operatie mogelijk om zowel uw problemen van de neusdoorgankelijkheid op te lossen als uw uiterlijk te verbeteren.

Het kan ook voorkomen dat de neus alleen uitwendig scheef staat. In dat geval blijft de operatie beperkt tot alleen een uitwendige correctie. 

neuscorrectie

Waarom een neuscorrectie?

waarom

Het neustussenschot bevindt zich in het midden van de neus en bestaat uit kraakbeen. Het neustussenschot zorgt voor steun aan het voorste deel van de neus en het scheidt de beide neusholtes. Als het neustussenschot recht staat kan de lucht vrij door allebei de neusgaten stromen. Als het scheef staat, wordt de doorgangkelijkheid van de neus in één, maar soms ook beide neusgaten moeilijker. Hierdoor kunt u vaak minder goed door de neus ademen. In die gevallen kan de KNO-arts door een operatie aan het neustussenschot de doorgang door de neus verbeteren. Soms wordt deze behandeling gecombineerd met een behandeling van het neusslijmvlies.

Een abnormale vorm van de neus heeft vaak invloed op uw uiterlijk. Maar vaak is er niet alleen van buiten een scheefstand zoals een S-vormige of C-vormige neus of een scheve neuspunt. Ook inwendig kan er een scheefstand bestaan van het neustussenschot of het kraakbeen aan de binnenzijde van de neus. Hierdoor is er naast een ontsierend aspect van de neus ook sprake van neusverstopping. Door zowel de neus van binnen als van buiten recht te zetten, wordt de neuspassage verbeterd en kan ook de neus uitwendig worden gecorrigeerd. 

Het kan ook voorkomen dat de neus alleen uitwendig scheef staat. In dat geval blijft de operatie beperkt tot alleen een uitwendige correctie. 

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

De neuscorrectie vindt meestal plaats onder algehele narcose, maar kan soms ook onder lokale verdoving worden uitgevoerd. In het geval van algehele narcose krijgt u een intakegesprek bij de anesthesist. 

Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of assistente. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken. 

Wat neemt u mee? 
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Een Actueel Medicatie Overzicht(AMO).
  • Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. 

Wat gebeurt er tijdens een neuscorrectie?

tijdens de behandeling

Tijdens de operatie maakt de KNO-arts kleine sneetjes in en rondom de neus. Vaak maakt de KNO-arts ook een kleine snee in huid tussen de neusgaten. Soms is het niet nodig om uitwendige sneetjes te maken en kan de operatie door middel van enkel inwendige sneetjes verricht worden. Daarna wordt de huid losgeprepareerd zodat de afwijking aan het bot en/of het kraakbenig deel van de neus gemakkelijk kan worden gecorrigeerd. De arts herstelt ook eventuele afwijkingen aan het neustussenschot. Soms worden tegelijkertijd ook de neussslijmvliezen (neusschelpen) behandeld. Dit doet de arts door deze aan de binnenzijde van de neus kleiner te maken. Hierdoor ontstaat er meer ruimte. Ook is het vaak nodig om het scheefstaande neusbot recht te zetten. Dit wordt gedaan door het opnieuw te breken. Aan het eind van de operatie wordt de huid gehecht en krijgt u neustampons in uw neus. De neustampons stoppen het bloeden en zorgen ervoor dat het slijmvlies weer goed vastgroeit. Helemaal aan het eind worden er pleisters op de neus geplakt. Daar overheen wordt een gipsspalkje geplaatst. Dit kapje beschermt de neus tegen druk van buitenaf.

Welk gebeurt er na de operatie?

na de behandeling

Vlak na de operatie zitten er neustampons in de neus en is het niet mogelijk om door de neus te ademen. Houd hier rekening mee. Soms geeft dit tijdelijk een benauwd gevoel, maar dat verdwijnt meestal vanzelf. Ook kan er soms nog wat vocht met een beetje bloed langs de tampons lekken. Dat hoort bij de ingreep. U hoeft hier niet van te schrikken.

Meestal valt de pijn na de operatie mee. U kunt hiervoor eventueel pijnstillers nemen.

Wanneer mag ik naar huis

U mag vaak dezelfde dag weer naar huis. De neustampons worden na twee dagen in het KNO Medisch Centrum verwijderd. 

Waar moet ik thuis rekening mee houden

Neusspoelen
Door de genezing kunnen er korstjes in de neus ontstaan. Door het spoelen van de neus kunnen deze verwijderd worden. Het is daarom belangrijk dat u thuis uw neus 3 tot 4 weken spoelt om de neus te reinigen. Dit moet u 2 tot 3 keer per dag doen. Via het KNO Medisch Centrum kunt u een spoelset kopen.

Klik hier voor meer informatie over neusspoelen met een neusspoelsysteem

U moet warmte vermijden: niet te heet douchen, eten en drinken af laten koelen, geen zonnebank of sauna.

U mag niet tillen, persen of bukken tot aan de controle.

U mag tot aan de eerste controle uw neus niet snuiten, alleen ophalen. Alleen na het spoelen mag u uw neus voorzichtig snuiten.

Wanneer moet ik op controle komen?

U komt na een week weer op controle.

Welke mogelijke risico’s zijn er bij neuscorrectie?

Risico’s

Bij iedere operatie is er een mogelijkheid dat er complicaties optreden. Bij de operatie aan het neustussenschot is de kans hierop erg klein. 

Bloeduitstorting in het neustussenschot

In 1-2% van de gevallen kan na de operatie een bloeduitstorting in het neustussenschot optreden. U kunt dit herkennen doordat ademhalen door de neus onmogelijk is. Dit moet namelijk wel behandeld worden, omdat het kan leiden tot een ontsteking. Dit laatste komt eigenlijk nooit voor.

Bloeduitstorting

U kunt flinke bloeduitstortingen rondom de ogen krijgen. Schrik hier niet van. Deze zijn vaak na een week weer hersteld.

Bloedneus

Er kan een bloedneus optreden nadat de neustampons zijn verwijderd. Die stopt vaak spontaan. Toch kan het soms nodig zijn opnieuw tampons in de neus te plaatsen.

Gevoelloze bovenlip

Heel af en toe kan er een (tijdelijke) gevoelloosheid van de bovenlip en/of de bovenste voortanden op treden, dit trekt na enige tijd vanzelf weg.

littekens en verklevingen

Na de operatie kan het mogelijk zijn dat er zich littekens of verklevingen vormen in het geopereerde gebied. Aanvullende behandeling kan dan nodig zijn.

tegenvallend resultaat

Ondanks het goed verlopen van de operatie kan de vorm na de operatie toch anders zijn dan van tevoren verwacht en gehoopt. Afhankelijk hiervan kan het soms wenselijk zijn om opnieuw een aanvullende correctie uit te voeren. Dit is gelukkig meestal niet nodig.

Gaatje in het neustussenschot

Zeer zelden kan er een gaatje in het neustussenschot ontstaan.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u vóór uw controleafspraak meer pijn aan de neus krijgt of koorts boven de 38,5˚C? Dan is het verstandig contact op te nemen. Tijdens kantoortijden belt u naar het KNO Medisch Centrum, telefoonnummer: 085-7602728. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

meer informatie

klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie over de neus

neus.nu

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl