wat is een gehoorgangplastiek?

uitleg

Een gehoorgangplastiek (meatoplastiek) is een ingreep om de gehoorgang wijder te maken. Door het verwijderen van de overtollige huid en kraakbeen, die de gehoorgang afsluiten, kunnen uw klachten verminderen.

Waarom een gehoorgangplastiek?

waarom

U bent bij de KNO-arts geweest en deze heeft vanwege uw klachten voorgesteld om de gehoorgang te verruimen. Indien een gehoorgang te nauw is kan dit leiden tot gehoorgangontstekingen of ongewenste ophoping van oorsmeer, waardoor u de oren (te) vaak moet laten schoonmaken. De gehoorgangopening kan vernauwd zijn. Door het verruimen van de gehoorgang (meatoplastiek), wordt de afvoer van oorsmeer en de beluchting van de gehoorgang verbeter, waardoor u minder klachten zult ervaren. 

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen? Meld dit dan aan de arts of assistente. 

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken. 

Wat neemt u mee? 

Uw geldig legitimatiebewijsUw Actueel Medicatie Overzicht(AMO). Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. 

Wat gebeurt er tijdens een gehoorgangplastiek?

tijdens de behandeling

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. U bent volledig bij kennis. De arts verdooft de gehoorgang met een injectie. Deze injectie is wat gevoelig.  Daarna voelt u nagenoeg niets meer van de ingreep.

De arts desinfecteert het oor en dekt het oor af met een steriele doek. Om te voorkomen dat er bloed in het oor loopt, plaatst hij een gaasje in het oor. Hij maakt een kleine huidsnede aan de voorzijde van de oorschelp ter plaatse van de gehoorgang. De gehoorgangopening is vernauwd en wordt verwijd door het verwijderen van kraakbeen en overtollige huid op de overgang tussen oorschelp en gehoorgang. Hierna wordt de huid met oplosbare hechtingen naar elkaar gehecht. Tot slot wordt er een gaasje met antibioticazalf in de gehoorgang geplaatst en wordt een pleister geplakt.

De ingreep duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. 

Wat gebeurt er na de behandeling?

na de behandeling

De operatie zelf veroorzaakt in de regel nauwelijks pijn. Pijnstilling is daarom zelden nodig. Er zit een gaasje in de gehoorgang dat de genezing bevordert en voorkomt dat het wondje gaat ontsteken. Dit moet tot aan de eerste controle blijven zitten. Hierdoor kunt u tijdelijk slechter horen. Als het gaasje uit het oor gelaten kan worden mag er gedurende 4 weken geen water in het oor komen. De hechtingen zijn van zelfoplossend materiaal. Ze hoeven daarom niet verwijderd te worden en verdwijnen vanzelf.

Waar let u op als u weer thuis bent? 

De eerste paar dagen na de ingreep mag u geen zwaar werk doen en niet sporten. Er mag gedurende 4 weken geen water in het oor komen.

Wanneer komt u op controle 

Controle is na 1 week. Heeft u eerder klachten, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek. 

Welke mogelijke risico’s zijn er bij een meatoplastiek?

risico’s

Bij iedere operatie is er sprake van enig risico en komen in de regel gelukkig zelden voor. Na een gehoorgangplastiek bestaat er, zoals na ieder chirurgisch ingrijpen, een kans op een nabloeding of een wondinfectie. Zeer zelden kan het gebeuren dat na verloop van enige tijd de gehoorgang weer wat nauwer is dan direct na de operatie.

Wanneer contact opnemen?

contact

We proberen u door middel van deze informatie zo goed mogelijk voor te lichten. Toch kunt u natuurlijk nog vragen hebben. Twijfel niet om die alsnog te stellen. Heeft u nog klachten of vragen, dan kunt u bellen naar het KNO Medisch Centrum Telefoonnummer: 085-7602728. U kunt ook mailen naar info@knomc.nl

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl