wat is een injectie in het middenoor?

uitleg

In het KNO Medisch Centrum is het mogelijk om medicijnen in de buurt van het gehoororgaan te brengen door middel van een injectie in het middenoor. Deze behandeling wordt uitgevoerd bij de volgende aandoeningen:

Ziekte van Meniére
Zie voor meer informatie Ziekte van Meniére.

Plotsdoofheid
Zie voor meer informatie Plotsdoofheid.

injectie in het middenoor

Waarom een injectie in het middenoor?

waarom

Door medicijnen in het middenoor te injecteren kunnen ze via een vlies in het middenoor (het ronde venster) gemakkelijker worden opgenomen in het binnenoor. Daardoor is er een grotere kans dat het gehoor verbetert, of dat de klachten van de ziekte van Ménière afnemen.

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

Soms kan er kortdurende duizeligheid optreden na de injectie. Het is verstandig om geen zware maaltijd te nuttigen voorafgaand aan het bezoek.

Na de ingreep mag u niet zelfstandig auto rijden. Kom met een chauffeur.

WAt gebeurt er tijdens de behandeling?

tijdens de behandeling

De KNO-arts controleert voor de injectie of u een oorontsteking heeft. Wanneer dit het geval is, kan de injectie niet doorgaan en moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden. 

Hoe verloopt de behandeling? 

Uw KNO-arts verdooft het oor met een verdovende vloeistof of crème. Deze moet 5 tot 10 minuten inwerken. Daarna spuit de arts via en dunne injectienaald de vloeistof in het middenoor. Dit kan een beetje prikkelen. U blijft 30 minuten op uw zij liggen met het behandeld oor naar boven, zodat de vloeistof in het oor blijft. 

Het is belangrijk dat u zo min mogelijk slikt of praat omdat u anders het medicijn wegslikt. Druppelt de ingespoten vloeistof uit het oor? Dan krijgt u een watje in het oor om dit op te vangen. Dit watje kunt u thuis uit uw oor halen. 

Direct na inspuiten van het medicijn kunt u duizelig zijn, dit trekt vaak erg snel weer weg en heeft te maken met de prikkeling van het evenwichtsorgaan door de koude vloeistof.

Wat gebeurt er na de injectie in het middenoor?

na de behandeling

30 minuten na de behandeling mag u meteen naar huis. Het prikkend gevoel van de injectie kan nog wel even voelbaar zijn. Dit is normaal. U mag hier een paracetamol tegen innemen. 

Herhaling van de behandeling

Bij patiënten met de ziekte van Meniére is herhaling van de behandeling afhankelijk van de klachten.

Als er sprake is van een plotsdoofheid, krijgt u in totaal krijgt u 3 injecties. Deze injecties worden allemaal binnen 2 weken geplaatst. U krijgt hiervoor een afspraak.

Wanneer komt u op controle?

U komt 6 weken na de laatste injectie op controle bij de KNO-arts voor een gehoortest. 

Welke mogelijke risico’s zijn er bij een injectie in het middenoor?

risico’s

De kans op complicaties van de behandeling is zeer klein.

Problemen die kunnen ontstaan tijdens de injectie in het middenoor zijn: 
  • Een bloeding in het oor.
  • Een ontsteking in het oor.
  • Een loopoor.
  • Een blijvend gaatje in het trommelvlies.
  • Daarnaast is er een zeer kleine kans op blijvende doofheid aan het oor. 

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u na de behandeling een loopoor, ontsteking of bloeding krijgt, belt u naar het KNO Medisch Centrum via nummer 085-7602728. U kunt ook mailen naar info@knomc.nl

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl