wat is CPAP?

uitleg

CPAP betekent Continuous Positive Airway Pressure. Dit wordt ook wel positieve luchtwegdruk genoemd. Tijdens uw slaap zijn er teveel momenten dat uw keelholte geheel of gedeeltelijk vernauwt waardoor u te weinig zuurstof krijgt Tijdens de CPAP-therapie slaapt u met masker op uw gezicht. Een CPAP-apparaat blaast voortdurend lucht in uw neus en/of keel door een flexibele slang naar het masker. Een hoofdband houdt het masker op de juiste plaats. Zo blijft de bovenste luchtweg open tijdens het slapen.

Wanneer wordt CPAP geadviseerd?

waarom de behandeling

Tijdens uw slaap zijn er momenten dat uw keelholte geheel of gedeeltelijk vernauwt waardoor u te weinig zuurstof krijgt. Als uit slaaponderzoek blijkt dat u matig ernstig OSAS (15-30 ademstops per uur) of ernstig slaapapneu (meer dan 30 ademstops per uur) heeft, kunt u in aanmerking komen voor CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) therapie. Af en toe wordt CPAP ook voorgeschreven bij patiënten met een lichtere vorm van OSAS waarbij de eerste behandelingen van keus niet goed worden verdragen of niet mogelijk zijn. 

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

Bij iedere afspraak in het KNO Medisch Centrum  moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). 

hoe verloopt de aanpassing van CPAP?

behandeling

U kunt met de CPAP-proefperiode beginnen nadat de KNO-arts van het KNO Medisch Centrum deze voor u heeft aangevraagd bij een van de CPAP-leveranciers.

Welke soorten CPAP bestaan er?

Er zijn verschillende soorten maskers: een neusmasker, intranasaal masker en neusmondmasker (full face masker) .Uw CPAP-leverancier bespreekt met u welk soort masker voor u het meest geschikt is.

Wat gebeurt er na de aanmeting?

na de behandeling

U zult in het begin even moeten wennen aan CPAP-therapie. Uit onderzoek blijkt dat de CPAP-therapie een zeer goede behandeling is van slaapapneu. U zult vrij snel bemerken dat er sprake is van minder of geen apneus, minder of niet snurken, een rustigere slaap en minder vermoeidheid overdag.

Daarnaast is het mogelijk het aantal ademstops te meten door middel van het CPAP-apparaat, waardoor vrij snel duidelijk wordt of het effectief is. 

Welke mogelijke risico’s zijn er van CPAP?

risico’s

Aan CPAP kleven geen echte risico’s. U kunt na verloop van tijd wat zwelling van het neusslijmvlies krijgen. Dit is echter vaak goed op te lossen door de KNO-arts.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u naar aanleiding van deze informatie nog vragen heeft kunt u contact opnemen via ons telefoonnummer 085-7602728. U kunt ook mailen naar info@knomc.nl

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

snurken en slaap apneu

Richtlijnen

Richtlijn snurken en OSAS
Mediq

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl