wat houdt een behandeling van een bloedneus in?
uitleg
De KNO-arts bij de behandeling van een bloedneus eerst proberen het bloedende bloedvaatje te vinden, wat de oorzaak is van de bloedneus. Hierna wordt besloten hoe het bloedende vaatje het beste kan worden behandeld. De neus wordt eerst goed schoongemaakt, waarna het slijmvlies van de neus wordt afgeslonken en verdoofd.
Waarom behandeling van een bloedneus?
waarom de behandeling
Als u een bloedneus heeft, lukt het vaak wel om deze zelf te stoppen. Mocht de bloeding te heftig zijn en niet stoppen, is het nodig de bloedneus door een KNO-arts te laten behandelen. Ook als de bloedneuzen regelmatig terugkeren is het verstandig de KNO-arts in te schakelen.
Hoe bereid u zich voor?
voorbereiding
Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen? Meld dit dan aan de arts of assistente.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken.
Wat neemt u mee?
Uw geldig legitimatiebewijsUw Actueel Medicatie Overzicht(AMO). Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten.
Wat gebeurt er tijdens de behdandeling?
behandeling
Eerst wordt de neus verdoofd.
Verdoving met watjes
De verdoving en het afslinken wordt meestal gedaan met watjes, die gedrenkt zijn in een verdovende vloeistof (xylocaine) en een slijmvliesafslinkende vloeistof (xylometazoline). Als het slijmvlies met de verdovingsvloeistof in aanraking komt, wordt het verdoofd.
Het inbrengen van de watjes door de KNO-arts kan een kriebelig, vreemd gevoel en een vieze smaak geven. Soms loopt de verdovingsvloeistof via de neus in de keel, zodat ook de keel een beetje verdoofd wordt en wat dik kan aanvoelen. U kunt echter normaal slikken en ademen; de keel voelt alleen dik aan, maar is niet werkelijk gezwollen. Vaak zijn ook de boventanden en het gehemelte een tijdje gevoelloos. Het aanbrengen van de verdoving neemt een paar seconden in beslag.
Vaak wordt u verzocht even in de wachtkamer plaats te nemen.
Verdoving met een injectie.
Met name als de bloedneus zich voorin de neus op het neustussenschot bevindt, kan het effectiever zijn om het neustussenschot te verdoven met een injectie (lidocaine, ultracaine). Deze verdoving werkt vaak beter en sneller dan watjes en kan een behandeling direct aanvangen. De injectie zelf kan wel wat gevoelig zijn.
Nadat de verdoving is ingewerkt worden de watjes uit de verdoofde neus gehaald. Grondige inspectie en behandeling van de bloedneus kan nu pas goed plaatsvinden. Dit kan door dichtetsen, dichtbranden of door een neustampon (tamponneren) gebeuren. De verdoving is na ongeveer één uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken, omdat u zich gemakkelijk kunt verslikken.
Welke manieren van behandeling zijn er?
Dichtetsen
Na verdoving van het slijmvlies kunnen met behulp van een etsende vloeistof (bijvoorbeeld trichloorazijnzuur) oppervlakkig gelegen bloedvaatjes vóór op het neustussenschot worden dichtgeëtst. Houd het hoofd heel stil, zodat er geen zure vloeistof op verkeerde plaatsen wordt gemorst. Deze behandeling kan om deze reden ook alleen worden uitgevoerd wanneer de patiënt op dat moment geen last heeft van een bloedneus.
Dichtbranden
Het bloedende vaatje kan met behulp van een klein ‘soldeerboutje’ worden dicht gebrand (coaguleren). Houd het hoofd hierbij heel stil. Mogelijk ervaart u na enige uren een branderig/prikkelend gevoel in de neus; hiertegen kunt u paracetamol innemen.
Tamponneren
Soms is het noodzakelijk om de bloedneus te stoppen door inbrengen van een zogenaamde neustampon, bijvoorbeeld wanneer de plaats van de bloeding niet exact is vast te stellen en dichtbranden dus niet mogelijk is. Dit heet het tamponneren van de neus en gebeurt heel voorzichtig en precies. Een neustampon moet ook weer uit de neus worden verwijderd, meestal na 2-4 dagen. Zolang de neustampon in de neus zit, kunt u niet door deze neusgang ademen. Vaak kan gedurende de aanwezigheid van de tampon hoofdpijn ontstaan die u kunt bestrijden met paracetamol.
.
.
Wat gebeurt er na de behandeling van een bloedneus?
Na de behandeling
U kunt na de behandeling van de bloedneus op eigen gelegenheid naar huis. Mogelijk ervaart u na enige uren een branderig/prikkelend gevoel in de neus; hiertegen kunt u paracetamol innemen. Er kan maar één kant tegelijk worden geëtst, omdat er anders onvoldoende bloedvoorziening van het neustussenschot ontstaat. Moet u aan beide kanten worden geholpen vanwege uw aanhoudende bloedneus, dan moet u eventueel voor de andere kant een nieuwe afspraak maken.
Als er neustampons geplaatst zijn, zal er een controleafspraak gemaakt worden om deze te verwijderen.
Houd ook thuis de maatregelen die u zelf kunt nemen om een bloedneus te stoppen in acht.
- Vermijd drukverhoging in het hoofd. Niet persen, tillen, bukken, etcetera;
- Eet niet te heet en/of te gekruid voedsel;
- Drink geen warme of koolzuurhoudende dranken;
- Neem geen hete baden, sauna’s of douches, Een lauwe douche kan geen kwaad;
- Peuter niet in de neus, Geef uw kind eventueel ’s nachts handschoenen aan;
- Verhoog zo nodig de luchtvochtigheid in uw huis om korstvorming te voorkomen;
- Niet roken. Dit maakt de neus warmer van binnen;
- Drink geen alcohol.
Neuszalf
Om de korstvorming (met of zonder behandeling) voorzichtig tegen te gaan en de genezing van de neus te bevorderen, krijgt u vaak van de KNO-arts voor een paar weken neuszalf voorgeschreven. Breng de zalf 2 tot 8 maal per dag aan met een wattenstokje of een pink voorzichtig voor in de neus op het neustussenschot. Soms adviseert de KNO-arts om de neus schoon te maken en korstvorming tegen te gaan door deze te spoelen met een fysiologisch zoutoplossing. Doe dit zo nodig 2-6 maal per dag.
Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling van een bloedneus?
Aanpassen medicijnen
Bloedverdunners
Bloedverdunnende medicijnen (‘aspirine’-bevattende pijnstillers, zoals aspro, ascal, APC) laten het bloed minder snel stollen. Een kapot bloedvaatje bloedt dan langer door dan normaal.
Staak zo mogelijk het gebruik van deze medicijnen in overleg met de arts die het heeft voorgeschreven. Het gebruik van paracetamol is, als pijnstiller, wel mogelijk zonder dat u daarmee de bloedstolling beïnvloedt.
Moet u op advies van een dokter ascal, sintrom, sintromitis, marcoumar, plavix of persantin als bloedverdunner gebruiken, dan is uw bloedverdunning mogelijk ontregeld (doorgeschoten); laat dit dan controleren bij uw (huis)arts (cardioloog/neuroloog/etc.) die deze medicijnen voorschrijft of bij de trombosedienst.
Neusspray
Staak in overleg met uw arts (tijdelijk) de medicijnen die u in de neus moet nevelen. Door de kracht van de verneveling kan het slijmvlies beschadigen.
Medicijnen bij hoge bloeddruk
Heeft u een hoge bloeddruk, laat deze dan controleren en gebruik zo nodig medicijnen hiertegen.
Welke mogelijke risico’s zijn er bij de behandeling van een bloedneus?
Risico’s
De risico’s van een behandeling van een bloedneus zijn erg klein.
Als er te kort op elkaar twee zijden van het neustussenschot worden dichtgebrand, kan er een gaatje in het neustussenschot ontstaan.
Als de neustampons te lang moeten blijven zitten, kunnen ze een ontsteking en hoge koorts veroorzaken. Als uw KNO-arts verwacht dat de tampons langer moeten blijven zitten, wordt meestal preventief een antibioticum voorgeschreven.
Wanneer contact opnemen?
contact
Als de bloeding ondanks de behandeling terug blijft komen of als u koorts krijgt wanneer er neustampons zijn geplaatst, is het verstandig contact op te nemen het het KNO Medisch Centrum via ons telefoonnummer 085 – 76 027 28. U kunt ons ook mailen via info@knomc.nl
meer informatie
klik op onderstaande links voor meer informatie
Informatie over de neus
neus.nu
Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl