wat is een allergietest?

uitleg

Door middel van een allergietest is het mogelijk om vast te stellen of u allergisch bent. Om uit te zoeken op welke stoffen u reageert wordt een allergietest gedaan. Een allergietest in het KNO Medisch Centrum bestaat uit een aantal prikjes met stofjes waar u allergisch op kunt reageren (allergenen) in de huid. 

KNO Medisch Centrum Allergietest

Waarom een allergietest?

waarom

Uw KNO-arts denkt aan een mogelijke allergie als oorzaak voor uw klachten. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken of u daadwerkelijk allergisch bent. Als de oorzaak voor uw klachten gelegen is in een allergie, is deze vaak goed te behandelen. Soms heeft u in het verleden al eens een allergietest gedaan, maar kan het verstandig zijn om deze test nog eens te herhalen om te onderzoeken of er in de loop der tijd een allergie voor andere stoffen is bijgekomen.

Hoe bereid u zich voor op een allergietest?

voorbereiding

De huidtest doen we op de onderarm. Het is belangrijk om op de dag van de huidtest geen zeep, bodylotion of zalf op uw onderarm te gebruiken. De druppels rollen dan van uw onderarm af. 

stoppen met anti-allergische medicijnen

Gebruikt u voor uw allergische klachten een anti-histaminetablet, dan mag u deze 3 dagen voor het onderzoek niet gebruiken. Deze medicijnen kunnen namelijk het onderzoek beïnvloeden.

Een neusspray mag wel.
Gebruikt u antidepressiva en/of bètablokkers, overleg dan even met de polikliniek of u deze mag innemen. Alle andere medicijnen blijft u gewoon gebruiken. 

Hoe verloopt de test?

tijdens de behandeling

Voor een huidtest gebruiken we vloeistoffen waarin zich stoffen bevinden uit de natuurlijke omgeving zoals gras- en boompollen, huisstofmijt of huidschilfers van dieren. Van de verschillende vloeistoffen brengen we een druppel aan op uw onderarm. Door de druppel heen prikken we met een klein naaldje door de bovenste laag van de huid. Dit voelt u wel, maar een speldenprik is vervelender. Doordat de huidtest vrijwel pijnloos is, is deze test ook geschikt om bij kinderen te doen. Op de plaats van de prik kan roodheid en zwelling optreden. Als er een bultje te zien is, is er sprake van een allergie. 

De stofjes moeten ongeveer 10 minuten inwerken. In die 10 minuten kunnen de verschillende stoffen reageren. Deze reactie kan jeuk, roodheid en een klein bultje zijn. Het is belangrijk dat u de binnenkant van de onderarmen niet aanraakt en er niet aan krabt. Dit kan namelijk het onderzoek beïnvloeden. Na ongeveer 10 minuten controleert de assistent(e) de huidreacties.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

na de behandeling

Na de huidtest kunt u gewoon uw dagelijkse activiteiten oppakken. 

Wanneer krijgt u de uitslag? 

Wanneer het mogelijk is, bespreekt de KNO-arts de resultaten van de huidtest meteen met u. Als dit niet lukt, dan maken we een afspraak. 

Welke mogelijke risico’s zijn er bij een allergietest?

risico’s

In theorie kunt u te heftig allergisch reageren op een van de stoffen waarmee wordt getest. In dat geval kunt u last krijgen van een overmatige allergische reactie. De volgende klachten kunnen ontstaan:

  • Overmatige zwelling van de huid
  • Overmatige roodheid van de huid
  • Een dik gevoel in de keel
  • Kortademigheid

De kans op deze bijwerkingen is zeer klein (kleiner dan 0.1%). Mochten deze bijwerkingen echter toch optreden, dan krijgt u medicijnen waarmee de klachten verdwijnen.

Wanneer contact opnemen?

contact

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het KNO Medisch Centrum op telefoonnummer 085 – 76 027 28. U kunt ook mailen naar info@knomc.nl

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl