wat is een verstopte neus?

uitleg

Bij een verstopte neus is de doorgankelijkheid van een of beide neusgangen verminderd of zelfs geblokkeerd. Dit geeft een verstopt gevoel, een gevoel van kortademigheid en soms ook druk op de neus en de neusbijholtes. Reuk- en smaakstoornissen, maar ook snurken tijdens het slapen, slaapapneu longaandoeningen zijn afwijkingen die een relatie kunnen hebben met een verstopte neus.

verstopte neus

wat is de oorzaak van een verstopte neus?

oorzaak

Infectie

Een veel voorkomende oorzaak van een verstopte neus is een ontsteking. Denk dan aan een verkoudheid die veroorzaakt wordt door virussen. Vaak nemen de klachten vanzelf weer af als de infectie is genezen en wordt de neus op den duur weer beter doorgankelijk. 

vorm

Niet alleen de uiterlijke vorm van de neus kan bepalend zijn voor de doorgankelijkheid van de neus, neuspassageklachten kunnen ook veroorzaakt worden door de afwijkende vorm aan de binnenzijde. Een scheef neustussenschot (neusseptum), of vergrote neusschelpen (hypertrofie van de concha), maar ook poliepen (poliposis nasi) in de neus door langdurige irritatie van de neusslijmvliezen kunnen leiden tot een verstopte neus.

irriterende stoffen en allergie

De slijmvliezen in de neus kunnen geïrriteerd raken door roken of langere blootstelling aan irriterende dampen. Een neusverstopping wordt in bijna een kwart (25%) van alle mensen veroorzaakt door een allergie.

verkeerde ademhaling

Regelmatig wordt gezien dat mensen onbewust de neiging hebben om meer door de mond te ademen dan door de neus (habitueel openmond gedrag). Hierdoor komt de ademhaling door de neus tot stilstand en worden slijm en vuil niet door de trilhaartjes in de neus verplaatst naar de achterzijde van de neus om vervolgens doorgeslikt te worden. Hierdoor hoopt slijm in de neus op, wordt het slijmvlies dikker en verstopt de neus nog meer. Zo houd je met een open mond ademhaling je eigen neusverstopping in stand!

chronisch verstopte neus

Bij een chronisch verstopte neus heeft iemand voortdurend klachten van neusverstopping ondanks diverse neussprays. Vaak is de neusverstopping gedurende jaren ontstaan. De neusverstopping kan wisselen van zijde en vaak heeft men hier het meeste last van tijdens sporten of slapen. 

Wat te doen tegen een verstopte neus?

oplossing

Allereerst kan spoelen van de neus met een zoutoplossing helpen tegen een verstopte neus. Klik hier voor een spoelinstructie. Ook kan het helpen om te stomen. Daaraast kan de neusdoorgankelijkheid verbeteren als u zichzelf dwingt vaker actief door de neus te ademen.

De behandeling van een verminderde neuspassage is natuurlijk erg afhankelijk van de oorzaak. De volgende opties zijn mogelijk:

In sommige gevallen kan ook logopedie een mogelijke behandeling zijn om de neusdoorgankelijkheid te verbeteren en dus de neusverstopping te verminderen.

Welk medicijn helpen tegen een verstopte neus?

medicijn

Als de neus verstopt is door een allergie, kunnen anti-allergische tabletten in combinatie met een neusspray en oordruppels helpen. Als er sprake is van zwelling van het neusslijmvlies, kan een ontstekingsremmende neusspray helpen om de neus weer vrij te maken. Xylometazoline neusspray wordt niet aangeraden, omdat het uiteindelijk een averechts effect heeft op de verstopte neus.

Welke mogelijke aandoeningen kunnen een verstopte neus veroorzaken?

aandoeningen

Een verstopte neus kan vele oorzaken hebben, maar ook leiden tot vele vervelende aandoeningen aan de luchtwegen. Om tot een goede behandeling te komen is een goed onderzoek van de KNO-arts een goed vertrekpunt voor een eventuele behandeling. Oorzaken van een neusverstopping kunnen zijn:

Wanneer contact opnemen?

contact

Mochten de adviezen van de huisarts na 4 weken geen verbetering hebben opgeleverd is het verstandig om een verwijzing naar de KNO-arts bij de huisarts aan te vragen. Op tijd iets laten doen aan neuspassageklachten kan vaak voorkomen dat er andere luchtwegproblemen ontstaan.

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Informatie over de neus

Neus.nu

Neusaandoeningen

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl