wat is oorpijn?

uitleg

Oorpijn is een erg vervelende pijn die ontstaat als er een prikkeling is van de gehoorgang, trommelvlies of middenoor. Ook kan een pijnlijk oor afkomstig zijn uit een ander gebied en uitstralen naar het oor. Denk aan een pijnlijk kaakgewricht of keelpijn

oorpijn

wat is de oorzaak van oorpijn?

oorzaak

Oorpijn kan ontstaan door het vastzitten van oorsmeer. Ook kan het door een ontsteking worden veroorzaakt. Soms komt pijn niet uit het oor, maar uit een gebied met een relatie met het oor. Zoals het kaakgewricht of de keel.

Wat te doen tegen oorpijn?

oplossing

Om de meeste vormen van oorpijn te verzachten is het voldoende om pijnstillers in te nemen. Paracetamol is een goede pijnstiller om de pijn te verlichten. Volwassenen mogen deze 4 maal daags 1000mg innemen. Dit helpt goed en zal de pijn verzachten.

Als kinderen last hebben van pijn in het oor kan het helpen om ze te laten drinken. Ook kunnen neusdruppels (zoutoplossing of verkoudheidsdruppels) helpen om bij verkoudheid de zwelling in de neus te verminderen, zodat eventueel ontstekingsvocht kan weglopen. 

Welk medicijn helpt bij oorpijn?

medicijn

Bij oorpijn helpt paracetamol doorgaans goed. Indien de pijn niet over gaat kunt u tevens een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen of diclofenac. Soms kunnen ook pijnstillende oordruppels voorgeschreven worden.

Welke mogelijke aandoeningen kunnen oorpijn veroorzaken?

aandoeningen

Er kunnen diverse oorzaken voor oorpijn zijn. Denk aan:

Wanneer contact opnemen?

contact

Als de oorpijn zeer heftig is en gepaard gaat met koorts, is het verstandig contact met de huisarts op te nemen. Deze kan dan beoordelen of doorverwijzing nodig is. Als de huisarts geen duidelijke oorzaak voor de klacht kan vinden of de klachten niet binnen enkele dagen verdwijnen, is het raadzaam op korte termijn een afspraak te maken bij een KNO-arts. Het is zeer belangrijk om snel de oorzaak van de klacht te achterhalen, zodat snel een behandeling kan worden gestart. 

Mijn kind heeft oorpijn: wanneer moet ik contact opnemen met een arts?

Het is raadzaam om met uw kind naar een arts te gaan: 

  • als uw kind erg veel pijn heeft én hoge koorts (meer dan 40 graden) 
  • als uw kind nog geen 2 jaar is en als uw kind continu blijft huilen door de pijn aan het oor 
  • als uw kind ouder dan 2 jaar is en langer dan 3 dagen pijn en koorts heeft 
  • als er meer dan 2 weken ontstekingsvocht uit het oor loopt (loopoor) 
  • als uw kind voor de derde keer binnen 1 jaar pijnklachten aan het oor heeft 
  • als het oor van uw kind ineens een flapoor is geworden (van het hoofd afstaat) 

Meer informatie

Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Gehoorgangontsteking

Richtlijnen

NHG richtlijn
NHG richtlijn Otitis externa
Otitis media bij kinderen
Otitis externa

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl