wat zijn jeukende oren?
uitleg
Je kunt er gek van worden. Jeukende oren. Vaak ben je geneigd een paperclip of naald te pakken om hiermee eens lekker in het oor te poeren. Toch is het niet verstandig om dit te doen, aangezien er ook een beschadiging van de gehoorgang of trommelvlies mee kan worden veroorzaakt. Vaak is het beter de oorzaak van de jeuk te achterhalen, zodat de jeuk goed aangepakt kan worden.
wat is de oorzaak van jeukende oren?
oorzaak
oorsmeer
Oorsmeer bestaat uit een mengsel van afgestoten huidschilfers, talg en haartjes en wordt gemaakt door de oorsmeerklieren in de gehoorgang. Oorsmeer beschermt het oor tegen vocht, stof en vuil en ziekmakende bacteriën en schimmels. Aanmaak van oorsmeer is een teken dat het oor gezond is, maar overmatig oorsmeer kan klachten van verstopping en jeuk in het oor geven.
vocht in de gehoorgang
Door veel zwemmen of overmatig reinigen van de gehoorgang met water, kan de gehoorgang te vochtig blijven. Hierdoor kan er een jeukend oor optreden.
veel peuteren in het oor
Door veel te peuteren kan de gehoorgang geïrriteerd raken en de oorzaak zijn van jeuk in het oor. Ook kan hierdoor de productie van oorsmeer meer worden.
reACTIE OP DOPJES IN HET OOR
De gehoorgang kan ook reageren op de coating van oorstukjes van het hoortoestel. Ook langdurig dragen van gehoorbescherming of muziekdopjes kan een jeukend oor geven. Ook als er water achter het hoortoestel in de gehoorgang blijft zitten, kan dit jeukklachten geven.
contactallergie in de gehoorgang
Een allergische reactie van de huid van de gehoorgang kan resulteren in jeukende oren. Dit kan worden veroorzaakt door het gebruik van verzorgingsproducten zoals shampoo, douchegel of reinigingslotion.
Wat te doen tegen jeukende oren?
oplossing
- Laat de oren regelmatig reinigen. Het is verstandiger de oren te laten uitzuigen. De oren kunnen door uitspuiten vochtig blijven. Dit kan de jeuk in stand houden.
- Houd de oren zoveel mogelijk droog
- Peuter niet in de oren.
- Mijd overmatig gebruik van shampoo en andere verzorgingsmiddelen.
- Houdt de huid vettig door gebruik van vaseline of olie.
Welk medicijn helpt tegen jeukende oren?
medicijn
Is er sprake is van eczeem in de gehoorgang? Dan kan uw arts een ontstekingsremmende zalf of lotion voorschrijven.
Als er sprake is van een gehoorgangontsteking kunnen zure oordruppels worden voorgeschreven. Als deze niet werken kan worden behandeld met antibiotica oordruppels of antischimmel oordruppels.
Er zijn veel middelen op de markt om oorsmeer soepeler te maken. Deze middelen bevatten echter vaak conserveringsmiddelen, die weer een allergische reactie kunnen veroorzaken. Daarom worden deze niet geadviseerd bij jeuk in het oor.
Welke mogelijke aandoeningen kunnen jeukende oren veroorzaken?
aandoeningen
Eczeem in de gehoorgang
Bij eczeem is sprake van een jeukende schilferige huid. Eczeem kan vaak in de ingang van de gehoorgang voorkomen en daar klachten van jeuk geven. Door veel te krabben, kunnen er gemakkelijker bacteriën in de gehoorgang komen en kan er een gehoorgangontsteking (otitis externa) ontstaan.
Allergie
Patiënten met een voedselallergie of hooikoorts kunnen overmatig reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Hierbij kunnen klachten ontstaan van een jeuk, tintelingen, zwelling van de mond, tong en keel. Hierbij kan ook jeuk aan het oor ontstaan.
Gehoorgangontsteking (otitis externa)
Als er zich bacteriën of schimmels ophopen in de gehoorgang, kan dit in eerste instantie alleen jeuk in het oor geven. Als de ontsteking niet tijdig behandeld wordt, kunnen de klachten verergeren en blijft het niet alleen bij jeukende oren. Lees meer hierover op gehoorgangontsteking
Wanneer contact opnemen?
contact
Als de klachten ondanks behandeling door uw huisarts niet overgaan, kunt u worden verwezen naar de KNO-arts. Daarnaast kan de KNO-arts uw oren ‘droog’ reinigen, waardoor oorsmeer zich niet meer ophoopt en er geen water in de gehoorgang achterblijft. Ook kan de KNO-arts u adviseren over passende gehoorbescherming of hoortoestel.
Meer informatie
Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde
Richtlijnen
Richtlijn otitis externa
NHG richtlijn Otitis externa
Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl