wat is rhinitis?

uitleg

Rhinitis staat voor aandoeningen van de neus, zoals een geïrriteerd of ontstoken neusslijmvlies. De typische kenmerken van rhinitis zijn een loopneus (rhinorroe), niezen, een verstopte neus soms in combinatie met, of leidend tot geïrriteerde oren, ogen en keel.

KNO Medisch Centrum rhinitis

Welke symptomen horen bij rhinitis?

symptomen

De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes. Ook secundaire klachten als verminderde concentratie hoofdpijn en slaapproblemen zijn niet zelden aanwezig. In een latere fase, wanneer de rhinitis chronisch dreigt te worden zien we vaak ook een relatie met lagere luchtwegklachten zoals astma.

wat is de oorzaak van rhinitis?

oorzaak

De meest voorkomende vorm van rhinitis is een virale neusverkoudheid, die vaak gemiddeld een week aanhoudt en dan spontaan verdwijnt. De andere belangrijkste oorzaak van rhinitis is een allergie, in de volksmond vaak als hooikoorts aangeduid. 

Duurt een neusverkoudheid langer en is de loopneus niet meer helder , maar geel-groen van kleur kan er een bacteriële oorzaak aan ten grondslag liggen. Vaak doen dan de neus-bijholtes ook mee. Reden om dan huisarts te consulteren, die zo nodig een antibioticum kuur voor kan schrijven.

Daarnaast zijn er nog andere factoren zoals roken, zwangerschap en overgevoeligheden voor medicijnen dan wel andere middelen die de neusslijmvliezen irriteren.

Allergische rhinitis

25-30% van de bevolking in Nederland heeft een inhalatieallergie die aanleiding kan geven tot o.a. rhinitis. Meeste klachten worden door boom- en graspollen veroorzaakt, maar ook huidschilfers van dieren (honden en katten) en huisstofmijt (te vinden in matrassen kussens en vloerbedekking) zijn beruchte factoren voor een allergische rhinitis.

Sommige mensen reageren heftig op nietallergische irriterende stoffen zoals tabaksrook, (verf)luchtjes, mist en temperatuurwisselingen met neusverstopping, niezen en loopneus. Dit wordt nietallergische of vasomotore rhinitis genoemd. De neusklachten van allergische en vasomotore rhinitis kunnen op elkaar lijken.

Wat te doen tegen rhinitis?

oplossing

Zoals gezegd zal in de meeste gevallen van een virale oorzaak de rhinitis spontaan verdwijnen. Om toch wat verlichting van de klachten te kunnen verkrijgen kan overwogen worden te spoelen met een zout water oplossing (NaCl), of gebruik te maken van een tijdelijke neusspray zoals xylometazoline (Otrivin®). Besef dat deze laatste spray/druppels niet langer dan 5 dagen gebruikt dienen te worden, om te voorkomen dat er een reboundeffect optreedt, een soort gewenning; langduriger gebruik leidt tot verergering van de klachten.

Welk medicijn helpt tegen rhinitis?

medicijn

  • Niet medicamenteuze middelen; spoelen met zout water oplossing (neusdouches).
  • Medicamenteuze middelen; antihistaminica, corticosteroiden en nasale decongestiva.
  • Immunotherapie; maandelijkse onderhuidse injecties met allergeen of dagelijkse smelttabletten onder de tong.

Welke mogelijke behandelingen bij Rhinitis?

behandelingen

Zoals gezegd zal in de meeste gevallen van een virale oorzaak de rhinitis spontaan verdwijnen. Om toch wat verlichting van de klachten te kunnen verkrijgen kan overwogen worden te spoelen met een zout water oplossing (NaCl), of gebruik te maken van een tijdelijke neusspray zoals xylometazoline (Otrivin ®). Besef dat deze laatste spray/druppels niet langer dan 5 dagen gebruikt dienen te worden, om te voorkomen dat er een reboundeffect optreedt, een soort gewenning; langduriger gebruik leidt tot verergering van de klachten.

Allergische rhinitis
25-30% van de bevolking in Nederland heeft een inhalatieallergie die aanleiding kan geven tot o.a. rhinitis. Meeste klachten worden door boom- en graspollen veroorzaakt, maar ook huidschilfers van dieren (honden en katten) en huisstofmijt (te vinden in matrassen kussens en vloerbedekking) zijn beruchte factoren voor een allergische rhinitis.

Grofweg kun je de behandeling van allergische rhinitis verdelen in 3 stappen:

Mijden (saneren) van het allergeen

Dit is niet altijd mogelijk en dus van beperkte waarde. Het is sociaal vaak ondoenlijk om binnen te blijven ten tijde van het pollen seizoen. Huisdieren kun je natuurlijk overwegen weg te doen. Huisstofmijten daarentegen zijn, ondanks onze sterk verbeterde hygiëne in de westerse wereld en bijbehorende bouw inrichtingen van de huisvesting, lastiger te elimineren. Enkel boven de 1500 meter hoogte hebben de huisstofmijten het lastig.

Symptoombestrijding

Hiermee bedoelen we allerlei middelen die de klachten passend bij allergische rhinitis zoals jeuk, loopneus en verstopte neus terug te dringen. Te denken valt aan neusspray met corticosteroïden, antihistaminica (onderdrukkers van de allergische reactie), oogdruppels tot en met vette zalf in de neus en neusspoelingen met zoutwater oplossing. 

Immunotherapie

De enige behandeling die de bron van de klachten aanpakt. Een behandeling met dagelijkse tabletten of maandelijkse onderhuidse injecties die het afweersysteem laat wennen aan de allergenen die de rhinitis veroorzaakt. Indien klachten van rhinitis jaarlijks meer dan 4 dagen van de week spelen en/of meer dan 4 weken per jaar spelen, of indien de klachten ondanks symptoombestrijding leiden tot sociale beperkingen en/of leidt tot secundaire klachten als hoofdpijn, concentratieverlies of slapeloosheid, vraag dan aan je huisarts of KNO-arts of immunotherapie een behandeling is voor jou!

Neusschelpverkleining

Als er door de allergie sprake is van teveel zwelling van het neusslijmvlies is, kan de neus blijvend verstopt zitten ondanks de medicijnen. In dit geval is het mogelijk om de neusschelpen door middel van een pijnloze poliklinische behandeling te verkleinen.

Klik hier voor meer informatie over de neusschelpverkleining

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u veel klachten heeft zoals een jeukende neus, niezen of neusverstopping en u wilt laten onderzoeken of u een allergie heeft, kunt u een afspraak maken. Als u reeds bekend bent met een allergie, maar ondanks medicijnen (te) veel hinder ondervindt van de klachten, is het zinvol een afspraak te maken bij de KNO-arts. Vaak zijn er aanvullende behandelingen mogelijk waardoor u een duidelijke vermindering van de klachten kunt realiseren.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Allergie

Richtlijnen

Allergie van de bovenste luchtwegen

Websites

Alles over allergie

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl