wat is Otosclerose?

uitleg

Otosclerose is sprake van overmatige botwoekering of botgroei rondom de stijgbeugel in het middenoor. Hierdoor neemt de beweeglijkheid van de stijgbeugel in het langzaam af waardoor minder geluid wordt voortgeleid. Dat zorgt ervoor dat het gehoor minder wordt. De aandoening komt bij 0,8 à 1,1% van de blanke bevolking voor en gemiddeld tweemaal zo vaak bij vrouwen als bij mannen.

otosclerose

Welke symptomen horen bij otosclerose?

symptomen

Otosclerose kenmerkt zich door een langzaam toenemend gehoorverlies. Meestal treedt dit aan één oor op, maar uiteindelijk kunnen beide oren aangedaan worden. Verkalking van de stijgbeugel komt bij ongeveer zeventig procent van de patiënten aan twee kanten voor.

Soms is er ook sprake van oorsuizen.

wat is de oorzaak van otosclerose?

oorzaak

De exacte oorzaak van otosclerose is nog steeds onduidelijk. Helaas kunnen we de ziekte niet voorkomen. Er zijn wel een aantal kernmerken van otosclerose:

Leeftijd

Meestal manifesteert otosclerose zich bij mensen die tussen 20 en 40 jaar oud zijn.

Familie

Als otosclerose vaker in de familie voorkomt, hebben andere familieleden een grotere kans op de ziekte.

Zwangerschap

Bij vrouwen treedt verkalking van de stijgbeugel vaak op na een zwangerschap. De reden daarvoor is nog onduidelijk.

Wat te doen tegen otosclerose?

oplossing

Er is helaas geen oplossing tegen het ontstaan van verkalking van de stijgbeugel.

Welk medicijn helpt bij verkalking van de stijgbeugel?

medicijn

Er bestaat helaas geen medicijn dat verkalking van de stijgbeugel kan voorkomen of een vroegtijdig halt kan toeroepen.

Welke mogelijke behandelingen bij otosclerose?

behandelingen

Afwachten

Als het gehoorverlies nog beperkt is, kan afwachten een goede optie zijn. Het is beter de licht verkalkte stijgbeugel niet in een te vroeg stadium te opereren, want dan heeft de patiënt nog weinig last. Bovendien is de operatie gevaarlijker, omdat tijdens de operatie de nog niet helemaal vastgegroeide stijgbeugel zou kunnen gaan bewegen. Dat een nadelig effect op het resultaat hebben.

Hoortoestel

Voor mensen die niet geopereerd willen worden, is een hoortoestel een mogelijkheid. Veel otosclerose-patiënten zijn echter niet zo tevreden over een hoortoestel. Ze vinden het geluid onnatuurlijk of hebben cosmetische bezwaren.

OOROPERATIE

Als afwachten en een hoortoestel geen oplossing (meer) bieden, kan een operatie worden overwogen. Bij deze operatie wordt de stijgbeugel gedeeltelijk vervangen, zodat het geluid weer beter door de gehoorbeenketen worden doorgegeven aan het slakkenhuis en een patiënt weer beter gaat horen. Een operatie heeft geen zin als er otoslerose bestaat van alleen het slakkenhuis. Het is verstandig om otosclerose te laten opereren in een ziekenhuis waar ruime ervaring bestaat met deze operatie. In het KNO Medisch Centrum is een KNO-arts werkzaam met ruime ervaring met deze operatie.

Wanneer contact opnemen?

contact

Wanneer u vermoedt dat u slechter hoort, kunt u een verwijzing vragen naar het KNO Medisch Centrum. Onze KNO-artsen hebben ruime ervaring met de diagnostiek van otosclerose en kunnen u goed adviseren.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Richtlijnen

NHG-richtlijn slechthorendheid

Patientenverenigingen

Stichting Hoormij

Online hoortest

oorcheck.nl

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl