wat is een neusbijholte ontsteking?
uitleg
Neusholtes of neusbijholtes (sinus) zijn holtes in het gezicht en schedel die met lucht gevuld zijn en allen een connectie hebben met de neus. Net als dat de slijmvliezen van de neus geïrriteerd en ontstoken kunnen raken, kan ook de bekleding (slijmvlies) van de bijholte ontstoken raken en spreken we van een neusbijholte ontsteking, ook wel sinusitis genoemd. Indien er sprake is van een kortdurende ontsteking door een virusinfectie of bijvoorbeeld een allergie spreken we acute bijholteontsteking (sinusitis), duurt de ontsteking langer dan 3 maanden spreken we over een chronische sinusitis.
Welke symptomen horen bij EEN NEUSBIJHOLTE ONTSTEKING?
symptomen
Een neusbijholte ontsteking kan veel klachten geven en vaak ervaren patiënten dat deze klachten echt invloed heeft op hun dagelijks leven.
Veelvoorkomende klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. Daarnaast kunnen er klachten zijn van hoofdpijn en/of een vol gevoel in het hoofd. Bij voorover bukken of in liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping.
Vaak komt het voor dat neusbijholte ontsteking voorkomt in combinatie met een aandoening of klacht van de onderste luchtwegen (longen). Ook hiervan kunt u klachten ervaren.
wat is de oorzaak van EEN NEUSBIJHOLTE ONTSTEKING?
oorzaak
Oorzaken zijn in te delen als volgt;
- Ontstekingen op basis van infecties en allergieën; denk aan virale en bacteriële infecties, inhalatieallergenen, tandwortelproblemen.
- Afwijkende vorm/ anatomie; door afwijkingen van de vorm van de holtes zelf, of door afwijkingen in de neusgang door neustussenschot (septum) afwijkingen, neusschelfvergroting (conchahypertrofie), kan de beluchting van de neusholte verstoord raken met een ontsteking als gevolg.
- Tumoren in de bijholtes; hierdoor raakt de afvoer verstopt met als gevolg een ontsteking.
- Levensfase/ levensstijl; zwangerschap, roken en drugsgebruik via de neus.
Hoe wordt een neusbijholte ontsteking ontdekt?
Hiervoor is onderzoek door de KNO-arts nodig, waarbij onder andere in de neus gekeken wordt. Vaak zijn de afvoergangen van de holtes op deze manier al zichtbaar, maar meestal wordt er met een dun ´kijkertje´ (scoop) hoger en dieper in de neus gekeken. Kijk ook op kijkonderzoek van de neus.
Aanvullend worden ook röntgenfoto’s van de neusbijholten gemaakt door middel van een CT-scan.
Wat te doen tegen EEN NEUSBIJHOLTE ONTSTEKING?
oplossing
- Rook niet.
- Stomen kan de klachten verminderen.
- U kunt zout water in de neus sprayen of druppelen.
- U kunt de neus spoelen met een zoutoplossing. Klik hier voor een instructie.
- Als u pijn of koorts heeft, kunt u een pijnstiller nemen.
Welk medicijn helpt tegen EEN NEUSBIJHOLTE ONTSTEKING?
medicijn
Door een neusspray of neusdruppels te gebruiken met een corticosteroïd kan er duidelijke verbetering optreden van de neusbijholte ontsteking. Hiermee wordt het slijmvlies rustiger gemaakt, wordt het slijmvlies dunner en is de neus ruimer om de snot productie uit neus en de holtes beter te kunnen afvoeren. Wanneer er ook sprake is van een chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies zult u ook een antibioticakuur krijgen eventueel aangevuld met corticosteroïd houdende tabletten. Dit om de ontsteking te verhelpen. Wanneer u een allergische aanleg heeft kunnen anti-allergische medicatie eveneens worden toegevoegd.
Daarnaast zult u het advies krijgen om de neus goed te gaan spoelen. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de neus schoon en rustiger wordt. Hoe u dit doet? Lees hiervoor onze aparte voorlichting voor goede tips en adviezen!
Welke mogelijke behandelingen bij sinusitis?
behandelingen
In het KNO medisch centrum gaan we u in eerste instantie behandelen met medicatie, na uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar de mogelijke oorzaak van uw neusbijholte ontsteking. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat met behandeling door middel van medicijnen in veel gevallen een operatie kan worden voorkomen. Helaas is het nog steeds zo dat bij uitgebreide neusbijholte ontsteking (waarbij meerdere holtes ontstoken zijn (pansinusitis)) operatief ingrijpen nodig is. Dit zelfde geldt ook soms voor steeds terugkomende klachten na medicamenteuze behandeling.
Operatie
Zijn er al diverse behandelingen geprobeerd en blijft u veel klachten houden van de neusbijholte ontstekingen? Dan kan er worden voorgesteld dat u een operatie ondergaat om uw neusbijholte ontstekingen te behandelen en recidief te voorkomen.
Een operatie aan de neusbijholten wordt uitgevoerd met een kleine camera (endoscoop) die via uw neusgaten in de neus wordt geleid zodat de KNO-arts goed kan zien waar de neusbijholte ontstekingen zitten. Vervolgens zullen de ontstekingen worden verwijderd en de afvoergangen naar de neus worden vergroot, som met behulp van een “snijdende stofzuiger” oftewel een shaver.
Deze operaties worden gewoonlijk in volledige narcose uitgevoerd. Om het bloeden te stelpen kan het soms nodig zijn om aan het einde van een operatie één of meerdere neustampons in te brengen. U verblijft dan 1 nacht in het ziekenhuis, soms mag u dezelfde dag naar huis.
Wanneer contact opnemen?
contact
Het is verstandig om contact met een KNO-arts op te nemen als uw klachten niet vanzelf verdwijnen binnen 2 weken. De KNO-arts kan dan door middel van een eenvoudig onderzoek de neusbijholten bekijken en de oorzaak van de klachten vaststellen.
Meer informatie
Klik op onderstaande links voor meer informatie
Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde
Richtlijnen
Richtlijn chronische rhinosinusitis
Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl