wat is gehoorgangontsteking?

uitleg

Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Een andere naam is otitis externa. De ontsteking van de gehoorgang wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of schimmel. Hierbij is de huid geïrriteerd of ontstoken, waardoor er zich ontstekingsvocht in de gehoorgang ophoopt. 

gehoorgangontsteking (otitis externa)

Welke symptomen horen bij een gehoorgangontsteking?

symptomen

In het begin ontstaan er klachten van jeuk, lichte irritatie en een verstopt of doofheid in het oor. Er kan ook vocht uit het oor komen en er kunnen korstjes in de gehoorgang zitten.

In een later stadium treedt vaak ook zwelling van de huid op. Het oor kan dan erg pijnlijk worden en de lymfeklieren rondom het oor kunnen opzetten. Als de ontsteking in de gehoorgang doorzet kun je er koorts van krijgen en er ziek van zijn. Ook kan er sprake zijn van oorsuizen. 

wat is de oorzaak van een gehoorgangontsteking?

oorzaak

De bekendste oorzaken van een gehoorgangontsteking zijn:

Vocht in het oor

Dit kan ontstaan door veelvuldig zwemmen of in bad gaan. Hierbij is de vochtigheidsgraad in de gehoorgang verhoogd en wordt deze minder zuur, waardoor de kans op een ontsteking in de gehoorgang groter wordt.

Oorpeuteren

Door in de gehoorgang te peuteren en deze zelf reinigen met wattenstaafjes, pennen, paperclips, lucifers, sleutels etc. kunnen wondjes ontstaan. Ook kan men hierdoor het oorsmeer dieper in de gehoorgang duwen. Er kan zich dan ook nog een prop oorsmeer vormen. In de broeierige ruimte achter deze prop kan gemakkelijker een ontsteking ontstaan.

Afsluiten van de gehoorgang

Afsluiten van de gehoorgang, bijvoorbeeld door een oordopje of hoortoestel kan een ontsteking van de gehoorgang veroorzaken. Ook mensen met een smalle gehoorgang hebben vaker last van een gehoorgangontsteking.

Haargroei

Mensen met meer haren in de buitenste deel van de gehoorgang hebben een grotere kans op een ontsteking ten gevolge van een verstoring van het normale transportmechanisme van het oorsmeer.

Cosmetische produkten

Bijvoorbeeld haarspray, shampoo en zeep kunnen de huid in de gehoorgang irriteren. Als de huid geïrriteerd raakt, is deze kwetsbaar en kan gemakkelijker een ontsteking ontstaan.

Huidaandoeningen

De gehoorgangontsteking kan deel uitmaken van een huidziekte, zoals eczeem of psoriasis. Bij deze aandoeningen staat jeuk op de voorgrond. 

Contactallergie

Allergische reacties op oorstukjes van koptelefoons en hoortoestellen kunnen aanleiding geven tot krabben in de oren, waardoor er kleine beschadigingen in de gehoorganghuid ontstaan met verhoogde kans op een ontsteking in de gehoorgang. 

In veel zogenaamde oorsmeeroplossers zit de stof propyleenglycol, die een contactallergie kan veroorzaken. Wees in het gebruik van deze middelen dan ook zeer terughoudend.

Wat te doen tegen gehoorgangontsteking?

oplossing

  • Houd de oren zoveel mogelijk droog.
  • Voorzichtig drogen met een tissue of föhn is wel mogelijk.
  • Peuter niet in de oren.
  • Mijd overmatig gebruik van shampoo en andere verzorgingsmiddelen.
  • Houdt de huid vettig door gebruik van vaseline of olie.
  • Laat de oren regelmatig reinigen. 
  • Het is verstandiger de oren te laten uitzuigen, omdat de oren door uitspuiten vochtig kunnen blijven. Dit kan de jeuk in stand houden.
  • Als u een hoortoestel draagt en vaak klachten heeft van een gehoorgangontsteking, laat dan bij de audicien controleren of het oorstukje goed past.

Welk medicijn helpt tegen een gehoorgangontsteking?

medicijn

Oordruppels

Bij lichte klachten is het mogelijk te druppelen met zure oordruppels. Ook kan er gekozen worden om te druppelen met antibioticadruppels of druppels gericht tegen een schimmelontsteking.

Pijnstilling

Bij heftige pijnklachten kunt u paracetamol nemen. Mochten de klachten daarmee niet onder controle zijn, kan uw arts aanvullende pijnstillers voorschrijven.

Antibiotica

Als de ontsteking heftig verloopt, kan uw arts er een antibioticum of antischimmelkuur bij geven.

Welke mogelijke behandelingen bij otitis externa?

behandelingen

Oortoilet

Bij de hevige vorm van gehoorgangontsteking is het belangrijk de gehoorgang goed te reinigen. Zolang dit niet is gedaan, zal iedere behandeling minder effectief zijn. De beste manier om dit te doen, is uitzuigen onder zicht van een microscoop.

Tampon

Als de gehoorgang erg vernauwd is, kan na het schoonmaken ook een tampon (gaasstrookje) diep in de gehoorgang ingebracht worden met daarop een zure oordruppel of een ontstekingsremmer en antibioticum.

Deze behandeling kan een aantal malen herhaald worden. Indien de gehoorgang voldoende ruim geworden is, kan overgegaan worden op druppelen zonder tampon.

Verwijding van de gehoorgang

Als de gehoorgangontsteking snel terugkeert als gevolg van een te nauwe ingang van de gehoorgang, kan gekozen worden voor een gehoorgangverwijding (meatusplastiek), waarbij kraakbeen uit het buitenste deel van de gehoorgang wordt verwijderd. Deze ingreep kan meestal onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. 

Wanneer contact opnemen?

contact

Als de klachten niet verdwijnen met een behandeling met oordruppels, is het verstandig een afspraak te maken voor reiniging van de gehoorgang en aanvullende behandeling.

Ook als uw klachten verergeren en er forse pijnklachten ontstaan is verwijzing naar de KNO-arts verstandig. 

Ter voorkoming van ontstekingen in de toekomst kan het raadzaam een afspraak te maken om het oor regelmatig te laten reinigen. Als de gehoorgang te nauw is, kan een gehoorgangverwijding worden verricht.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Otitis externa

Richtlijnen

Richtlijn otitis externa
NHG richtlijn Otitis externa

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl