wat is een ingetrokken trommelvlies?

uitleg

Een fors ingetrokken trommelvlies (atelectase) ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) waardoor er onderdruk in het middenoor ontstaat. Door de onderdruk kan het trommelvlies naar binnen getrokken worden, waardoor de functie van het trommelvlies en de gehoorbeentjes kan verminderen.

Soms kan een vergrote neusamandel of tumor ter plaatse van de buis van Eustachius een fors ingetrokken trommelvlies veroorzaken. Als het trommelvlies nog verder naar binnen trekt kan het oor snel ontstoken raken of kan er een cholesteatoom ontstaan.

Een ingetrokken trommelvlies kan ook voorkomen bij kinderen. Bij kinderen functioneert de buis van Eustachius nog niet zo goed. Daarnaast zijn kinderen vaker verkouden, waardoor de buis van Eustachius gemakkelijker verstopt raakt. Zie voor meer informatie (gehoorverlies bij kinderen).

fors ingetrokken trommelvlies

Welke symptomen horen bij een INGETROKKEN TROMMELVLIES?

symptomen

U kunt merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten. Als de intrekking zich verder uitbreidt, kan het oor sneller ontsteken of kan er een loopoor ontstaan.

Hoe wordt een ingetrokken trommelvlies ontdekt?

U kunt bij het KNO Medisch Centrum terecht om te laten onderzoeken wat de oorzaak is van het gehoorverlies. De KNO-arts kan eenvoudig constateren of er sprake is van een ingetrokken trommelvlies of dat het trommelvlies goed functioneert. 

Bij twijfel kan er een gehooronderzoek of drukmeting van het middenoor worden gedaan om de aard en de mate van het gehoorverlies vast te stellen. 

wat is de oorzaak van een INGETROKKEN TROMMELVLIES?

oorzaak

De oorzaak van een ingetrokken trommelvlies is een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor). Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor. Door de onderdruk kan het trommelvlies naar binnen getrokken worden, waardoor de functie van het trommelvlies en de gehoorbeentjes kan verminderen.

Overige oorzaken voor een ingetrokken trommelvlies zijn:
  • Een vergrote neusamandel
  • Een tumor ter plaatse van de buis van Eustachius
  • Allergie
  • Tubadysfunctie

Wat te doen tegen EEN INGETROKKEN TROMMELVLIES?

oplossing

U kunt proberen af en toe te klaren. Hierdoor perst u actief lucht achter het trommelvlies, waardoor het trommelvlies naar buiten toe beweegt. Soms kunnen medicijnen helpen om het klaren te vergemakkelijken.

Welk medicijn helpt tegen EEN INGETROKKEN TROMMELVLIES?

medicijn

U kunt uw neus druppelen met een fysiologisch zoutoplossing. Ook kunt u kortdurend neusdruppels met xylometazoline of langduriger een ontstekingsremmende neusspray gebruiken. Hierdoor komt er meer ruimte in de neus, waardoor de beluchting van het oor kan toenemen. Vaak hebben deze medicijnen helaas onvoldoende effect.

Welke mogelijke behandelingen bij EEN atelectase?

behandelingen

Trommelvliesbuisje

Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de KNO-arts voorstellen om een trommelvliesbuisje te plaatsen. Een buisje wordt in het trommelvlies geplaatst en creëert een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Eigenlijk vervangt het buisje de eigen buis van Eustachius. Bij kinderen wordt een buisje onder narcose geplaatst. Bij volwassenen wordt een buisje op de polikliniek geplaatst.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u last heeft van doofheid aan één of beide oren, is het verstandig door een KNO-arts uit te laten zoeken wat de oorzaak van de slechthorendheid is. Als uw huisarts het ingetrokken trommelvlies reeds heeft vastgesteld, maar de klachten niet verbeteren, is een consult bij de KNO-arts aangewezen.

Als er bij uw kind sprake is van gehoorverlies, een achterstand in de spraakontwikkeling, problemen op school of gedragsveranderingen, kan het toch verstandig zijn dit te laten onderzoeken. U kunt hiervoor eenvoudig een afspraak maken in het KNO Medisch Centrum.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Informatie over trommelvliesbuisjes

Richtlijnen

Richtlijn otitis media

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl