wat is de ziekte van ménière?
uitleg
Bij de ziekte van Ménière is een ziektebeeld dat is ontdekt door de arts Prosper Ménière. Hierbij is er sprake van aanvallen van duizeligheid in combinatie met slechthorendheid en oorsuizen. Er moeten tenminste twee aanvallen zijn geweest om de diagnose te kunnen stellen.
Welke symptomen horen bij DE ZIEKTE VAN MÉNIÈRE?
symptomen
Aanvallen van duizeligheid
Hierbij kunt u misselijk worden en soms ook braken. De aanvallen duren meestal enkele uren, waarbij u erg veel last kunt hebben en vaak niet normaal kunt functioneren. De ernst en de duur van de aanvallen kan wisselen in de tijd en het is niet goed te voorspellen wanneer de nieuwe aanval zich weer zal voordoen.
Slechthorendheid
De slechthorendheid treedt meestal op in één oor en neemt vaak toe in de loop van de tijd.
Oorsuizen
Tijdens een aanval is het oorsuizen meestal het ergst, waarna de klachten langzaam afnemen.
Propgevoel
Ook kan er een gevoel ontstaan dat er een prop in het oor zit.
Hoe wordt de diagnose ziekte van Ménière gesteld?
Vaak is het belangrijk om onderzoek te doen van het gehoor door middel van een audiogram. Soms kan een evenwichtsonderzoek worden verricht en kan het nodig zijn een scan van het gehoororgaan te maken. Als er sprake is van aanvalsgewijze draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen zonder aantoonbare oorzaak wordt uiteindelijk vaak de diagnose ziekte van Ménière gesteld.
wat is de oorzaak van DE ZIEKTE VAN MÉNIÈRE?
oorzaak
Tot op heden is helaas nog steeds niet bekend wat de precieze oorzaak van Ménière is. Mogelijk is er sprake van ophoping van vloeistof in een bepaald onderdeel in het binnenoor omsloten door een dunne wand (endolymfe hydrops). Door een scheurtje in de dunne wand kan er vermenging met vloeistof van een andere samenstelling uit de ruimte erom heen plaatsvinden (perilymfe). Dit zorgt voor beschadiging van de gehoor- en evenwichtscellen waardoor een aanval kan ontstaan. De klachten kunnen verergeren door stress en drukte.
Wat te doen tegen DE ZIEKTE VAN MÉNIÈRE?
oplossing
- Het ziektebeeld komt komt uiteindelijk tot rust, al kan dit lange tijd duren.
- Acceptatie van het hebben de ziekte van Ménière hebt, kan helpen.
- Probeer uw levensstijl aan te passen. Voorkom te grote spanningen.
- Soms is het met een hoortoestel mogelijk het gehoorverlies te verhelpen.
Welk medicijn helpt tegen DE MÉNIÈREklachten?
medicijn
- Tijdens de aanval, is het mogelijk medicijnen te nemen om de duizeligheid te verminderen.
- Ook is het mogelijk zetpillen tegen de misselijkheid en braken te nemen.
- Sommige patiënten ervaren minder klachten als ze een onderhoudsbehandeling krijgen met Betahistine. Een middel dat mogelijk de bloeddoorstroming van het slakkenhuis verbetert.
Welke mogelijke behandelingen van DE ZIEKTE VAN MÉNIÈRE?
behandelingen
Injectie van medicijnen in het middenoor
Als de aanvallen te kort op elkaar plaatsvinden en leiden tot teveel klachten, kan de KNO-arts medicijnen inspuiten door het trommelvlies in het middenoor. Vaak wordt gestart met een ontstekingsremmende medicijn (dexamethason), maar in sommige gevallen ook een sterk antibioticum (Gentamycine).
Wanneer contact opnemen?
contact
Als u last heeft van aanvallen van duizeligheid, slechthorendheid en oorsuizen, is het verstandig contact op te nemen, zodat de juiste diagnose en behandeling gestart kan worden.
meer informatie
klik op onderstaande links voor meer informatie
Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde
Richtlijnen
Duizeligheid bij ouderen
NHG standaard duizeligheid
Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl