wat is tubadysfunctie?

uitleg

Tubadysfunctie ontstaat door een verminderde werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor). Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor. Door de onderdruk kan het trommelvlies naar binnen getrokken worden, waardoor de functie van het trommelvlies en de gehoorbeentjes kan verminderen.

tubadysfunctie (verminderde werking van de buis van eustachius)

Welke symptomen horen bij tubadysfunctie?

symptomen

De meeste mensen met EEN VERMINDERDE WERKING VAN DE BUIS VAN EUSTACHIUS klagen over:
  • Een druk op het oor.
  • Oorpijn.
  • Een propgevoel in het oor.
  • Zichzelf harder horen praten in één of beide oren.
  • Soms kan het gehoor verminderd zijn.
  • Krakend geluid bij slikken of gapen.
Hoe wordt tubadysfunctie ontdekt?

U kunt bij het KNO Medisch Centrum terecht om te laten onderzoeken wat de oorzaak is van uw klachten. De KNO-arts kan eenvoudig constateren of er sprake is van een ingetrokken trommelvlies of dat het trommelvlies goed functioneert. Bij twijfel kan er een drukmeting van het middenoor of gehooronderzoek worden gedaan.

Wat te doen tegen EEN VERMINDERDE WERKING VAN DE BUIS VAN EUSTACHIUS?

oplossing

VEELVULDIG KLAREN (VALSALVA MANOEUVRE)

Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Klik hier voor een instructie om te klaren. Hierdoor kunnen de drukklachten tijdelijk afnemen. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen ‘ploppen’. Deze behandeling kan ongeveer 5 keer per dag worden herhaald. 

Welk medicijn helpt tegen tubadysfunctie?

medicijn


Xylometazoline

Als u verkouden bent, kunt u kortdurend neusdruppels met xylometazoline gebruikt. Let op dat u deze niet langer dan een week gebruikt.

Ontstekingsremmende neusspray.

Door gebruik van deze spray, neemt de zwelling rondom de uitmonding van de buis van Eustachius af en komt er meer ruimte in de neus. Hierdoor kan de beluchting van het oor kan toenemen. Vaak hebben deze medicijnen helaas onvoldoende effect.

Medicijnen tegen allergie

Als u allergisch bent, kunnen anti-allergische medicijnen ook helpen tegen tubadysfunctieklachten.

Welke mogelijke behandelingen zijn er tegen tubadysfunctie?

behandelingen

Trommelvliesbuisje

Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de KNO-arts voorstellen om een trommelvliesbuisje te plaatsen. Een buisje wordt in het trommelvlies geplaatst en creëert een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Eigenlijk vervangt het buisje de eigen buis van Eustachius. Bij kinderen wordt een buisje onder narcose geplaatst. Bij volwassenen wordt een buisje op de polikliniek geplaatst.

Oprekken van de buis van Eustachius (tubadilatatie)

Het is mogelijk door middel van een balloncatheter de buis van Eustachius op te rekken. Deze wordt via de neus ingebracht. Deze ingreep vindt plaats onder narcose en wordt veel in Duitsland toegepast. De effecten op de klachten van tubadysfunctie lijken er te zijn, maar zijn echter nooit goed aangetoond, waardoor de behandeling in Nederland niet wordt vergoed. Deze behandeling wordt hierdoor niet uitgevoerd in het KNO Medisch Centrum.

tubadysfunctie (verminderde werking van de buis van eustachius)

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u last heeft van doofheid aan één of beide oren, is het verstandig door een KNO-arts uit te laten zoeken wat de oorzaak van de klachten is. Als uw huisarts het ingetrokken trommelvlies reeds heeft vastgesteld, maar de klachten niet verbeteren, is een consult bij de KNO-arts aangewezen.

Als er bij uw kind sprake is van gehoorverlies, een achterstand in de spraakontwikkeling, problemen op school of gedragsveranderingen, kan het toch verstandig zijn dit te laten onderzoeken. U kunt hiervoor eenvoudig een afspraak maken in het KNO Medisch Centrum.

Meer informatie

klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Informatie over trommelvliesbuisjes

Richtlijnen

Richtlijn otitis media

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl