wat is een middenoorontsteking?
uitleg
Bij een oorontsteking is meestal sprake van een infectie van de ruimte achter het trommelvlies; het middenoor. Daarom wordt dit meestal aangeduid als een middenoorontsteking. Deze aandoening komt vaak voor bij kinderen, maar kan ook optreden bij volwassenen. De ontsteking ontstaat door een opstijgende infectie via de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor).
Welke symptomen horen bij een middenoorontsteking?
symptomen
Er zijn twee vormen van middenoorontstekingen te onderscheiden:
De acute middenoorontsteking
Dit is de meest voorkomende vorm. Hierbij is sprake van fikse oorpijn en hoge koorts. Enkele dagen later kan het trommelvlies doorbreken en is er sprake van een ‘loopoor’. De pijnklachten zijn dan snel daarna verdwenen.
De chronische middenoorontsteking
Hierbij is voornamelijk sprake van een loopoor en slechthorendheid. Er is geen pijn of koorts. Er is vaak sprake van een chronisch gaatje in het trommelvlies dat chronisch ontsteekt.
wat is de oorzaak van middenoorontsteking?
oorzaak
Infectie
De meest voorkomende oorzaak van een middenoorontsteking is een infectie met een virus of bacterie. Het virus of de bacterie kan via de buis van Eustachius (de buis tussen het middenoor en de neus) zich naar het oor verspreiden en een ontsteking in het middenoor veroorzaken.
Wat te doen tegen middenoorontsteking?
oplossing
In het algemeen gaat vrijwel iedere oorontsteking vanzelf over. Ten tijde van de heftige pijn kan paracetamol ingenomen worden.
De dosering voor een kind is anders dan voor een volwassene. Kijk hiervoor op de bijsluiter. U kunt de neus druppelen met een fysiologisch zoutoplossing.
Welk medicijn helpt tegen middenoorontsteking?
medicijn
Naast de fysiologisch zoutoplossing, kunt u ook neusdruppels met xylometazoline gebruiken. Hierdoor komt er meer ruimte in de neus, waardoor het ontstekingsvocht soms gemakkelijker kan afvloeien via de buis van Eustachius.
Als kinderen jonger dan 1 jaar zijn of langer dan 3 dagen hoge koorts houden kan een antibioticum worden voorgeschreven. In de regel wordt door huisartsen en KNO-artsen in Nederland zelden antibiotica voorgeschreven voor een middenoorontsteking.
Welke mogelijke behandelingen bij keelontsteking?
behandelingen
Trommelvliesbuisje
Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de KNO-arts voorstellen om een trommelvliesbuisje te plaatsen. Een trommelvliesbuisje heeft wordt in het trommelvlies geplaatst en heeft als doel een open verbinding te maken tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang, zodat via het buisje lucht in het middenoor komt. In feite vervangt het buisje de eigen buis van Eustachius. Bij kinderen wordt een buisje onder narcose geplaatst. Bij volwassenen wordt een buisje op de polikliniek geplaatst.
Ooroperatie
Soms is ook een trommelvliesbuisje niet meer voldoende om de middenoorontsteking te genezen. Heel af en toe kan een middenoorontsteking zich uitbreiden naar de ruimte achter het oor (het mastoid). Dan gaat het oor afstaan en gaat de ontsteking niet over met antibiotica. Ook kan de ontsteking zich uitbreiden richting het hersenvlies of hersenen.
In deze gevallen wordt het mastoid en het middenoor door middel van een operatie ontdaan van ontstekingsweefsel.
Wanneer contact opnemen?
contact
Het is raadzaam contact op te nemen als de oorontsteking niet vanzelf overgaat, of verergert ondanks de behandeling. Bij een afstaand oor, roodheid, bewustzijnsverlies of heftige hoofdpijn moet u ook direct door een KNO-arts onderzocht worden. Ook als u last heeft van duizeligheid of een heftige piep of suistoon is het verstandig contact op te nemen. Er kan dan sprake zijn van een ontsteking van het binnenoor.
Het is raadzaam om met uw kind naar een arts te gaan:
- als uw kind oorpijn heeft én hoge koorts (meer dan 40 graden).
- als uw kind nog geen 2 jaar is en als uw kind continu blijft huilen door de oorpijn.
- als uw kind ouder dan 2 jaar is en langer dan 3 dagen oorpijn en koorts heeft.
- als er meer dan 2 weken ontstekingsvocht uit het oor loopt (loopoor).
- als uw kind voor de derde keer binnen 1 jaar oorpijn heeft.
- als het oor van uw kind ineens een flapoor is geworden (van het hoofd afstaat).
Ook als uw kind meer dan 3 oorontstekingen per half jaar heeft, kunnen buisjes een goede behandeling zijn en kunt u hiervoor een afspraak bij de KNO-arts maken.
Meer informatie
Klik op onderstaande links voor meer informatie
Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde
Informatie over trommelvliesbuisjes
Ooroperatie
Richtlijnen
Otitis media bij kinderen
NHG richtlijn otitis media
Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl