wat is labyrinthitis?

uitleg

Bij een labyrinthitis is er sprake van een ontsteking van het gehoororgaan (slakkenhuis) en evenwichtsorgaan. Hierbij is sprake van acuut optredende heftige draaiduizeligheid die langzaam in de loop van dagen tot weken afneemt. Ook is er sprake van doofheid.

Labyrinthitis

Welke symptomen horen bij labyrinthitis?

symptomen

In de eerste paar dagen bent u erg duizelig en ligt u het liefst stil op bed. Hierbij is er ook vaak sprake van misselijkheid, braken, zweten. Bewegingen van het hoofd maken de klachten erger. Uw gehoor is vaak slecht of helemaal doof. Hierdoor kan er ook sprake zijn van oorsuizen

Hoe wordt de diagnose labyrinthitis gesteld?

Vaak is de diagnose te stellen Op basis van uw verhaal en een lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een evenwichtsonderzoek of beeldvormend onderzoek van de hersenen (CT of MRI scan). Dit is zeker niet altijd nodig!

wat is de oorzaak van labyrinthitis?

oorzaak

De klachten van een labyrinthitis worden meestal veroorzaakt door een ontsteking van het evenwichtsorgaan of de evenwichtszenuw. Dit kan door een virus of bacterie veroorzaakt worden. Vaak hebben patiënten in de weken voorafgaand een bovenste luchtweginfectie doorgemaakt. Ook kan een labyritinthitis ontstaan tijdens een middenoorontsteking.

Door de ontsteking ontstaat er een doofheid aan één oor samen met een acute prikkeling van één van de evenwichtsorganen. Door deze prikkeling wordt u erg duizelig. Als de ontsteking weer tot rust is gekomen, valt het aangedane evenwichtsorgaan uiteindelijk uit. Doordat er uit beide evenwichtsorganen nu geen gelijk signaal meer komt, raken de hersenen in de war en ontstaan de lichte duizeligheidsklachten. Gelukkig kunnen de hersenen leren omgaan met deze verschillende signalen, waardoor de duizeligheid uiteindelijk verdwijnt. 

De prognose na een bacteriële labyrinthitis is beduidend slechter dan na een virale labyrinthitis.

Wat te doen tegen labyrinthitis?

oplossing

  • U moet enkele dagen uitzieken, net zoals bij de griep.
  • het het beste als u zo snel mogelijk weer gaat bewegen.
  • Hierdoor traint u het lichaam getraind om de uitval van het evenwichtsorgaan te compenseren.
Kan een labyrinthitis opnieuw ontstaan?

Een tweede aanval van een labyrinthitis komt maar bij een paar procent van de patiënten voor. Meestal blijft het dus bij een eenmalige aanval.

Welk medicijn helpt tegen een ontstoken labyrint?

medicijn

Een labyrinthitis kan behandeld worden door de ontsteking in het labyrint te verlichten. 

Bij een bacteriële ontsteking kunnen antibiotica worden voorgeschreven. 

Bij een infectie door een virus kunnen antivirale medicijnen worden voorgeschreven. Ook kan de doofheid worden behandeld met een ontstekingsremmer (prednison). De exacte werkzaamheid van deze medicatie is echter onduidelijk.

Tijdens de aanval, is het mogelijk medicijnen te nemen om de duizeligheid te verminderen. Ook is het mogelijk zetpillen tegen de misselijkheid en braken te nemen.

Soms kan rustgevende medicatie worden gegeven.

Welke mogelijke behandelingen bij labyrinthitis?

behandelingen

In het acute stadium kunnen medicijnen verlichting van de klachten geven, maar daarnaast is er eigenlijk geen behandeling mogelijk. U moet enkele dagen uitzieken, net zoals bij de griep. Als het na enkele dagen beter gaat kunnen de medicijnen gestopt worden en is het het beste als u zo snel mogelijk weer gaat bewegen. Hierdoor wordt het lichaam getraind om de uitval van het evenwichtsorgaan te compenseren waardoor de klachten eerder verdwijnen. Hiermee kunnen de klachten vanzelf overgaan, maar het is niet vreemd dat dat enkele weken kan duren. 

Als er klachten van een onevenwichtig gevoel of duizeligheid blijven bestaan, dan kan gespecialiseerde fysiotherapie nodig zijn (vestibulaire revalidatie). 

Wanneer contact opnemen?

contact

Als u last heeft acuut ontstane duizeligheid en gehoorverlies, dient u direct contact op te nemen, zodat de juiste diagnose en behandeling gestart kan worden. Als een labyrinthitis tijdig wordt ontdekt en behandeld, is de kans op herstel van het gehoor het grootst.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO heelkunde

Duizeligheid

Richtlijnen

NHG standaard duizeligheid

Overige websites

Dizziness and balance
Facebook

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl