wat is een keelontsteking?

uitleg

Bij een keelontsteking is er sprake van een ontsteking van de slijmvliezen in de keel.

In veel gevallen wordt een keelontsteking of keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of griepvirus. Ook bacteriën en schimmels kunnen een keelontsteking veroorzaken. Soms wordt een keelontsteking veroorzaakt door de ziekte van Pfeiffer of een SOA. Vaak zijn ook de keelamandelen (tonsillen) ontstoken. Amandelen zijn een soort lymfkieren die zich achter in de keel bevinden. Dan is er sprake van een keelamandelontsteking (tonsillitis).

Mensen met hooikoorts kunnen ook last hebben van keelpijn. Zie hiervoor de informatie over allergie.

keelontsteking
Keelontsteking

Welke symptomen horen bij keelontsteking?

symptomen

Een ontsteking van de keel begint meestal met keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken.

 Later kunnen er ook andere klachten ontstaan, zoals:

Echter, in de meeste gevallen gaat keelpijn binnen enkele dagen over. Als de keel wordt overbelast zoals bij roken, zingen, schreeuwen of veel kunnen de klachten langer duren.

wat is de oorzaak van een keelontsteking?

oorzaak

In veel gevallen wordt een ontsteking of keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of griepvirus. Ook bacteriën en schimmels kunnen een keelontsteking veroorzaken. Soms wordt een ontsteking van de keel veroorzaakt door de ziekte van Pfeiffer of een SOA. Mensen met hooikoorts kunnen ook last hebben van keelpijn. Zie hiervoor de informatie over allergie. De meest voorkomende oorzaak van een hese stem is een ontsteking. Denk dan aan een verkoudheid die veroorzaakt wordt door virussen. Vaak neemt de heesheid vanzelf weer af als de infectie is genezen.

Wat is er te doen tegen keelontsteking?

oplossing

Een keelontsteking heeft meestal geen behandeling nodig. De klachten gaan vaak vanzelf binnen 10 dagen over. 

Wel is het mogelijk de pijnklachten van de ontsteking te verzachten:
  • Drink regelmatig.
  • Neem vooral koude dranken of ijsjes.
  • Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken.
  • Rook niet. 
  • Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten.
  • Neem wat rust en belast de stem niet teveel.
  • Neem bij heftige pijn een pijnstiller. Bij voorkeur paracetamol.

Welk medicijn helpt bij keelontsteking?

medicijn

Antibiotica helpen bij een keelontsteking vaak niet veel. Ze worden daarom niet vaak voorgeschreven. Als er sprake is van hoge koorts en een hoge mate van ziekzijn (algehele malaise), kan uw arts er toch voor kiezen om te starten met een antibioticakuur. De keelontsteking zelf zal er meestal niet sneller van verdwijnen.

Welke behandeling is er tegen ontsteking van de keel?

behandelingen

Een keelontsteking heeft meestal geen behandeling nodig. De klachten gaan vaak vanzelf binnen 10 dagen over. Als juist de keelamandelen regelmatig ontsteken, kunnen die een bron van infectie worden, doordat bacteriën, virussen en etensresten zich terugkerend ophopen in de amandelen. Als er veel klachten zijn ten tijde van een keelamandelontsteking of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt, kan het verstandig zijn om de amandelen laten verwijderen.

Zie hiervoor de informatie over verwijderen van de keelamandelen.

Wanneer contact opnemen?

contact

Als de keelpijn niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Die kan dan beoordelen of het verstandig is, om langs de KNO-arts te gaan.

Als de keelamandelontstekingen regelmatig terugkeren, kan het ook zinvol zijn om naar de KNO-arts te gaan. Die kan dan beoordelen of er een reden is om de keelamandelen operatief te verwijderen.

meer informatie

klik op onderstaande links voor meer informatie

Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde
Informatie over keelamandelen

Richtlijnen
Richtlijn ziekte van adenoïd en tonsillen

Thuisarts
Informatie over keelpijn

Gezondheidsnet
Laryngitis – heesheid en stemproblemen als gevolg van ontsteking van de stembanden

Voice and swallowing centre
Centrum voor slik en passageklachten, uitgebreide uitleg over stem en slikproblemen.

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl