wat is een bloedneus?

uitleg

Bij een spontane bloedneus is er sprake van een plotse bloeding van een klein adertje in het slijmvlies ofwel de bekleding van de neus, meestal gelegen op het neustussenschot. Zo’n bloeding van de neus oogt al snel zeer dramatisch, maar is vaak vrij onschuldig. Minder vaak ontstaat de bloeding achter in de neus, waarbij er dan bloed achter in de keel gevoeld en geproefd wordt.

Bloedneus (epistaxis)

Welke symptomen horen bij een bloedneus?

symptomen

Symptomen variëren van af en toe een streepje bloed in het slijm na het snuiten van de neus, tot zeer heftige bloedingen uit de neusgang en soms ook doorlopend tot achter in de keel. Meestal is het één zijde die bloed maar komt het vaak uit 2 neusgaten naar buiten; dit komt omdat het bloed dan via de achterzijde in de neus overloopt naar de andere zijde. Vaak is het onvoorspelbare moment van ontstaan een zeer onzeker makende factor voor mensen. Ook de frequentie en heftigheid is vaak niet te voorspellen.

wat is de oorzaak van een bloedneus?

oorzaak

Bij een spontane bloedneus bloedt er een vaatje in het slijmvlies van de neus door beschadiging van buitenaf (mogelijke oorzaken: stoot op neus, neuspeuteren, neusspray, droge lucht, roken, drugsgebruik, warmte etc), maar de oorzaak kan ook liggen bij een te hoge bloeddruk en/of het gebruik van bloedverdunnende middelen. Dit vaatje kan voorin de neus zitten op het neustussenschot, maar ook dieper in de neus gelegen zijn. In het eerste geval is het de oorzaak van een bloedneus die vooruit de neus stroomt. Als het vaatje dieper gelegen is, zal het bloed eerder achterin de keel stromen.

Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na 10 minuten, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een bloedneus kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. 

De meest voorkomende oorzaken zijn:
  • Hoge bloeddruk / hypertensie
  • Neuspeuteren
  • Korsten in de neus
  • Neusoperatie
  • Roken
  • Klap of stoot op de neus
  • Neusspray gebruik
  • Allergie
  • Gebruik van bloed verdunnende middelen
  • Droge lucht
  • Drugs en alcohol gebruik

Wat te doen tegen een bloedneus?

oplossing

  • Allereerst blijf rustig; ook al ziet het er vaak heftig uit, het is meestal maar een heel klein vaatje dat bloed. Ga niet liggen; bloeddruk is in zittende stand in de neus lager dan in liggende positie. 
  • Meestal stopt de neusbloeding spontaan. Mocht de neus toch blijven bloeden, is het het best om de neus eerst een keer te snuiten en vervolgens de neus goed dicht te knijpen. Ga daarbij in een iets voorover gebogen houding zitten, om te voorkomen dat het bloed achter in de keel loopt. 
  • Indien het blijft bloeden, bovenstaande handeling nogmaals herhalen.
  • Soms kan een prop watten of wc papier in het neusgat plaatsen ook helpen. (hierop kunnen ook nog xylometazoline (Otrivin®) neusdruppels worden gedruppeld).

Welk medicijn helpt bij een bloedneus?

medicijn

Er zijn niet echt medicijnen die kunnen voorkomen dat u een bloedneus krijgt. Meestal zijn het te veel medicijnen(bloedverdunners) of te weinig medicijnen( hoge bloeddruk) die een bloedneus vaak veroorzaken. Wel is het mogelijk middels vette zalf zoals vaseline en of STB wonddressing, de slijmvliezen in het begin van de neusgang dagelijks in te smeren, om zo het beschadigen van de kleine vaatjes tegen te gaan.

Welke mogelijke behandelingen bij neusbloeding?

behandelingen

Zoals u heeft kunnen lezen zijn is een bloedneus vaak een uiting van vele mogelijke onderliggende oorzaken. Dus is het vaak goed om naast het stelpen van de neusbloeding ook goed te onderzoeken wat de uiteindelijke reden is van de bloedneus. Dit is meestal voor een later moment. Belangrijkste is dat de neusbloeding eerst tot staan wordt gebracht.

Lukt het stoppen van de bloeding niet met de adviezen die we u hebben gegeven in bovenstaande uitleg is het goed om een huisarts of KNO-arts te consulteren. Afhankelijk van de plek waar het in de neus bloed kan de arts:

  • het vaatje dicht etsen met etsende vloeistof.
  • het vaatje dichtbranden met een elektrisch pincet ( een soort soldeerboutje).
  • een tampon in de neus plaatsen; deze variëren van een wettenbol tot en met een ballon tampon.
  • in het vervelendste geval wordt u onder narcose gebracht en op de operatiekamer behandeld.

Wanneer contact opnemen?

contact

Indien er sprake is van (een verdenking op) een hoge bloeddruk, of wanneer u last heeft van een hardnekkige bloedneus, dan is het verstandig contact met de huisarts op te nemen. Daarnaast is het ook verstandig om contact op te nemen met de huisarts wanneer u vaker last heeft van een bloedneus. De KNO-arts komt vaak pas in beeld als de neusbloeding ook na tussenkomst van huisarts niet stopt of steeds terugkeert en deze bloedneuzen niet reageren op de eerder genoemde eenvoudige adviezen.

Meer informatie

Klik op onderstaande link voor meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Neusbloeding

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl