wat is allergische rhinitis?
uitleg
Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen. Dit betekent dat uw lichaam sterk reageert op stoffen die niet schadelijk voor u zijn, beter bekend als een allergische reactie. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Voorbeelden van deze inhalatie allergenen zijn gras- en boompollen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Een allergische reactie op een van deze stoffen kan zich uiten in neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan ogen, neus en keel. Dit noemen we een allergische rhinitis. Soms kunnen er ook astmaklachten optreden bij een allergie. Als er sprake is van een allergie voor graspollen of boompollen spreekt men ook wel van hooikoorts.
Welke symptomen horen bij allergische rhinitis?
symptomen
De meest herkenbare klachten die passen bij allergische rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes. Ook secundaire klachten als verminderde concentratie hoofdpijn en slaapproblemen zijn niet zelden aanwezig. In een latere fase, wanneer de rhinitis chronisch dreigt te worden zien we vaak ook een relatie met lagere luchtwegklachten zoals astma.
wat is de oorzaak van allergische rhinitis?
oorzaak
De meest voorkomende oorzaak van allergie zijn de inhalatie allergenen zoals boom- en graspollen, huidschilfers (honden en katten) en huisstofmijt. Er is duidelijk een seizoenspiek te bemerken van allergische rhinitis in het voorjaar (boompollen) en zomer (graspollen). Bij huisstofmijt is er minder duidelijk een piek in het klachtenpatroon, aangezien de huismijten het hele jaar door aanwezig zijn. Als er dan toch een piek aangezien moet worden is dat meestal in wat kouder en vochtigere tijden van het jaar zoals herfst en winter.
Wat te doen tegen allergische rhinitis?
oplossing
Bij de behandeling van allergie is het zeer belangrijk dat u contact met het allergeen zoveel mogelijk vermijdt. Dit is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Als u allergisch bent voor huisstofmijt kunt u de volgende maatregelen nemen:
- Voorkom dat er stof ontstaat waarin de huisstofmijt kan leven. Zo kunt u het beste dagelijks uw gladde vloeren met plakstofdoekjes en/of natte dweil schoonmaken.
- Luchtfilterapparaten hebben geen aangetoond effect op klachten veroorzaakt door allergie. Het aanschaffen van zo’n apparaat raden we dan ook niet aan.
- De huisstofmijt leeft in stof, bij voorkeur op warme vochtige plekken. Het zoveel mogelijk vrij maken van huisstofmijt noemt men saneren. De belangrijkste ruimte in huis waar u de huisstofmijt moet bestrijden, is de slaapkamer. Zorg voor een droge slaapkamer door tijdig in het najaar de verwarming aan te zetten. Om huisstofmijten te doden, moet u het beddengoed en gordijnen op 60°C wassen. Eventueel kunt u het matras en hoofdkussen beschermen met een huisstofmijtdichte hoes.
Als u allergisch bent voor gras- of boompollen
- kunt u de ramen en deuren het beste zoveel mogelijk dichthouden wanneer er veel pollen in de lucht zijn.
- Ga niet te veel naar buiten als u veel last heeft. Vooral ‘s ochtends vroeg, op warme zonnige dagen, zijn er veel pollen in de lucht.
Als u allergisch bent voor een huisdier
- is de beste oplossing om een ander huis te zoeken voor het dier.
- Als u besluit dit niet te doen, houdt u het dier dan in ieder geval uit de slaapkamer.
Welk medicijn werkt tegen allergie?
medicijn
- Niet medicamenteuze middelen; spoelen met zout water oplossing (neusdouches)
- Medicamenteuze middelen; antihistaminica, corticosteroïden en nasale decongestiva
- Immunotherapie; maandelijkse onderhuidse injecties met allergeen of dagelijkse smelttabletten onder de tong
Welke mogelijke behandelingen bij allergie?
behandelingen
25-30% van de bevolking in Nederland heeft een inhalatieallergie die aanleiding kan geven tot o.a. rhinitis. Meeste klachten worden door boom- en graspollen veroorzaakt, maar ook huidschilfers van dieren (honden en katten) en huisstofmijt (te vinden in matrassen kussens en vloerbedekking) zijn beruchte factoren voor een allergische rhinitis.
Grofweg kun je de behandeling van allergische rhinitis verdelen in 3 stappen:
Mijden (saneren) van het allergeen
Dit is niet altijd mogelijk en dus van beperkte waarde. Het is sociaal vaak ondoenlijk om binnen te blijven ten tijde van het pollen seizoen. Huisdieren kun je natuurlijk overwegen weg te doen. Huisstofmijten daarentegen zijn, ondanks onze sterk verbeterde hygiëne in de westerse wereld en bijbehorende bouw inrichtingen van de huisvesting, lastiger te elimineren. Enkel boven de 1500 meter hoogte hebben de huisstofmijten het lastig.
Symptoombestrijding
Hiermee bedoelen we allerlei middelen die de klachten passend bij allergische rhinitis zoals jeuk, loopneus en verstopte neus terug te dringen. Te denken valt aan neusspray met corticosteroïden, antihistaminica (onderdrukkers van de allergische reactie), oogdruppels tot en met vette zalf in de neus en neusspoelingen met zoutwater oplossing.
Immunotherapie
De enige behandeling die de bron van de klachten aanpakt. Een behandeling met dagelijkse tabletten of maandelijkse onderhuidse injecties die het afweersysteem laat wennen aan de allergenen die de rhinitis veroorzaakt. Indien klachten van rhinitis jaarlijks meer dan 4 dagen van de week spelen en/of meer dan 4 weken per jaar spelen, of indien de klachten ondanks symptoombestrijding leiden tot sociale beperkingen en/of leidt tot secundaire klachten als hoofdpijn, concentratieverlies of slapeloosheid, vraag dan aan je huisarts of KNO-arts of immunotherapie een behandeling is voor jou!
Wanneer contact opnemen?
contact
Indien klachten van allergisch rhinitis, ondanks saneren en symptomatische medicatie, niet goed onder controle te krijgen zijn, kan het zinvol zijn een KNO-arts verwijzing bij de huisarts te vragen. Maar ook bij jaarlijks terugkerende klachten die goed te controleren zijn met medicatie, maar waarvan u zou willen dat u niet levenslang aan de medicatie wilt blijven valt immunotherapie te overwegen, hetgeen een bezoek aan huisarts dan wel KNO-arts behoeft. Een goede aanpak van deze allergische klachten kan verergering van lokale klachten behouden, maar ook uitbreiding naar lagere luchtwegproblematiek zoals astma.
Meer informatie
Klik op onderstaande links voor meer informatie
Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde
Richtlijnen
Allergie van de bovenste luchtwegen
Websites
Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl