wat zijn trommelvliesbuisjes bij kinderen?

uitleg

Bij het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen worden kunststof buisjes in het trommelvlies geplaatst. Dit buisje maakt een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. De trommelvliesbuisjes zorgen voor vermindering van de oorklachten zoals ophoping van vocht achter het trommelvlies of oorontstekingen. Hierdoor heeft uw kind minder pijn en hoort beter. Trommelvliesbuisjes blijven een half jaar tot enkele jaren in het trommelvlies van uw kind zitten. Ze vallen na een tijd vanzelf uit het oor.

trommelvliesbuisjes bij kinderen

Waarom plaatsen we trommelvliesbuisjes bij kinderen?

waarom

Vocht achter het trommelvlies

Vocht achter het trommelvlies is een veel voorkomend probleem bij jonge kinderen. Dit ontstaat doordat de buis van Eustachius (tussen het middenoor en de neus) vaak nog niet goed functioneert. Ook zijn jonge kinderen vaker verkouden. Hierdoor kan vocht zich langdurig achter het trommelvlies ophopen en hoort uw kind slechter. Dit kan weer gevolgen hebben voor de spraak-taal ontwikkeling, gedrag en schoolprestaties. Door het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen, verdwijnt het vocht en hoort uw kind weer beter.

Oorontstekingen

Als uw kind meer dan 3 keer per half jaar last heeft van oorontstekingen is het verstandig om buisjes te plaatsen. Het buisje zorgt voor een continue opening naar buiten, zodat een ontsteking zich niet meer achter het trommelvlies ophoopt. In plaats daarvan kan de ontsteking via het buisje naar buiten. Uw kind heeft geen hoge koorts en oorpijn meer. Ook kunnen medicijnen via het buisje in het middenoor gedruppeld worden, waardoor de infectie sneller over gaat.

Sterk ingetrokken trommelvlies.

Als het trommelvlies van uw kind teveel naar binnen staat, kan dit op den duur meer problemen geven. Het gehoor kan verslechteren of er kunnen oorontstekingen ontstaan. Door het buisje te plaatsen, wordt de onderdruk in het middenoor verminderd, waardoor het trommelvlies vaak minder naar binnen blijft staan.

Hoe bereid u zich voor?

voorbereiding

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen vindt meestal plaats onder algehele narcose. Hiervoor krijgt u een intakegesprek bij de anesthesist. 

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op de kinderwebsite van het Jeroen Bosch Ziekenhuis kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere: 
een fotoboekje kijken over het krijgen van buisjes en een filmpje kijken over de afdeling Kinderdagbehandeling.

Gebruikt uw kind medicijnen? Is uw kind overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of assistente. 

Wat neemt u mee? 
  • Een geldig legitimatiebewijs van uw kind.
  • Een Actueel Medicatie Overzicht(AMO) van uw kind.
  • Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen uw kind thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. 

Wat gebeurt er tijdens het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen?

tijdens de behandeling

De operatie gebeurt meestal onder lichte narcose door middel van een mondkapje. met een operatiemicroscoop. De arts maakt een klein sneetje in het trommelvlies. Indien er vocht achter het trommelvlies zit wordt dit verwijderd. Daarna plaatst hij het trommelvliesbuisje in het sneetje. Vrij snel daarna wordt uw kind weer wakker.

De behandeling duurt niet lang, ongeveer 10 tot 15 minuten.

U wacht tijdens de behandeling bij het Operatiecentrum. Als uw kind op de uitslaapkamer is, roept de verpleegkundige u. Hier spreekt u ook de arts, over het verloop van de behandeling. 

Welk gebeurt er na de ingreep?

na de behandeling

Wanneer mag mijn kind naar huis

Wanneer uw kind zich goed voelt, mag u samen naar huis. 

Waar moet ik thuis rekening mee houden

Pijnstilling

Uw kind heeft vaak weinig pijnklachten. Bij oorpijn is paracetamol vaak voldoende.

Eten en drinken 

Uw kind mag thuis weer gewoon eten en drinken. Het kan zijn dat uw kind vanwege de narcose nog last heeft van misselijkheid. Wacht dan nog even met eten. Het is wel belangrijk dat uw kind goed blijft drinken. 

Douchen en in bad

Uw kind mag gewoon douchen en in bad. Let u wel op met shampoo en doucheschuim. Zeep in het oor van uw kind kan pijnlijk zijn. U kunt als bescherming vette watten in het oor van uw kind doen. U kunt ook witte watten gebruiken met aan de buitenkant een beetje vaseline. Zo komt er geen water in het oor van uw kind. 

School 

De dag na de behandeling mag uw kind weer naar school. 

Sporten 

Uw kind mag de dag na de behandeling weer sporten, gymmen of andere buitenactiviteiten doen. 

Zwemmen 

2 weken na de behandeling mag uw kind weer zwemmen. 

Vocht uit het oor (loopoor) 

Zolang er buisjes in het oor zitten, kan er vocht uitkomen. 

Doe géén wattenpropjes in de oren van uw kind, maar laat het vocht uit de oren lopen. Gebruik ook géén wattentips of wattenstokjes! 

Wanneer moet ik op controle komen?

U wordt na twee maanden gebeld door de KNO-arts om te vragen of de buisjes een goede verbetering hebben gegeven van de klachten en of er bijzonderheden zijn.

Na 6 maanden komt u met uw kind op controle. Dan wordt gekeken of de buisjes nog in het trommelvlies zitten.

Welke mogelijke risico’s zijn er bij trommelvliesbuisjes bij kinderen?

Risico’s

Bij iedere operatie is er een mogelijkheid dat er complicaties optreden. Bij de trommelvliesbuisjes is de kans hierop zeer klein.

Er is een hele kleine kans dat het gaatje in het trommelvlies niet vanzelf dichtgroeit nadat de buisjes er zijn uitgevallen. Dit gaatje kan met een kleine behandeling weer dicht worden gemaakt. Hiervoor moet uw kind wel 9 jaar of ouder zijn. Daarnaast bestaat er een klein risico dat uw kind na de behandeling een loopoor krijgt. Dit gaat vaak eenvoudig over als er snel gestart wordt met antibiotica oordruppels.  

Wanneer contact opnemen?

contact

Krijgt uw kind hevige pijn of koorts boven de 39,5˚C of komt er na 3 dagen nog vocht uit het oor? Dan is het verstandig contact op te nemen. Tijdens kantoortijden belt u naar het KNO Medisch Centrum, telefoonnummer: 085-7602728. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer: (073) 553 27 00.