Slaapcentrum
Slaapcentrum
zorgstap
In ons slaapcentrum kunt u terecht als u last heeft van snurkklachten, nachtelijke ademstops (apneu) of andere slaapgerelateerde klachten. We beschikken over een volledig aanbod onderzoek en behandelingen onder één dak om uw nachtrust en die van uw partner te garanderen. Als u verwezen bent door uw huisarts, wordt u binnen 1 dag gebeld door onze zorgcoach voor een intake en wordt binnen 3 dagen een nachtelijk slaaponderzoek gepand. We streven ernaar binnen 2 weken na verwijzing een uitslag te kunnen geven en een behandelvoorstel te kunnen doen.
Diagnostiek in het slaapcentrum
Als er aanwijzingen zijn voor nachtelijke ademstops wordt er een nachtelijk slaaponderzoek afgesproken. Tijdens een slaaponderzoek kijken we naar uw slaappatroon en naar bepaalde functies van uw lichaam tijdens de nacht. Dit onderzoek wordt polygrafie of polysomnografie genoemd. Tijdens dit onderzoek kunt u gewoon thuis slapen. U komt op de dag van het onderzoek naar het slaapcentrum zodat onze medewerker de meetapparatuur kan bevestigen. De dag na het onderzoek komt u opnieuw naar het KNO Medisch Centrum. Tijdens dit bezoek wordt de meetapparatuur dan weer verwijderd.
Behandeling
Oplossingen
In het slaapcentrum van het KNO MCis het mogelijk om snurken of OSAS te behandelen door middel van de volgende behandelingen:
MRA (Mandibulair Repositie Apparaat)
Voor lichte en matig ernstige apneu (5-30 ademstops per uur) is een apneu apparaat (MRA) ofwel anti snurk beugel een goede optie van behandeling. De apneu beugel zorgt ervoor dat tijdens het slapen de onderkaak niet naar voren komt. Hierdoor wordt de obstructie van de luchtweg opgeheven. Een anti snurk beugel is een door een tandarts op maat aangemeten apneu beugel op boven- en ondergebit, effectief voor de behandeling van apneu omdat het op bijna alle niveaus waar het snurken zou kunnen ontstaan, de obstructie wordt opgeheven.
Kik hier voor meer informatie over de MRA
Operatie voor apneu
Dit betreft vaak oplossingen voor patiënten met een licht tot matig ernstig apneu en patiënten die last hebben van snurken. Bij een operatie voor apneu worden aan de zijkant in de keel hechtingen geplaatst om het zachte gehemelte strakker te maken. Als er nog keelamandelen aanwezig zijn, worden deze ook weggehaald en worden de amandelnissen gehecht om ook weer meer stevigheid te verkrijgen. Er zijn twee behandelopties: een UPPP (uvulo-palato-pharyngo-plastiek) of een BRP (barbed reposition pharyngoplastiek).
Klik hier voor meer informatie over een operatieve behandeling van snurken en apneu
SPT (Slaap Positie Trainer)
De Slaap Positie Trainer is er voor patiënten met een licht tot matig ernstig apneu. Tweederde van de apneu patiënten lijdt aan zogenaamd positieafhankelijke apneu waarbij in rugligging 2 keer zo veel ademstops optreden in vergelijking met andere houdingen. De behandeling bestaat uit een band om de middel met op het borstbeen een klein plat apparaatje dat u ’s nachts draagt en dat uw lichaamshouding registreert. Afhankelijk van uw houding geeft dit een corrigerende trilling, zodat u niet meer op uw rug slaapt.
Klik hier voor meer informatie over de SPT
Apneu masker, CPAP
CPAP staat voor continuo positive airway pressure. Voor personen met zeer frequent optredende ademstops is vaak de beste methode een apneu masker (nasale CPAP), via de neus toegediende Continue Positieve luchtweg druk. Hierbij wordt een neusmasker gedragen dat met een slang verbonden is aan een apparaat die de omgevingslucht (dus geen pure zuurstof zoals vaak wordt gedacht) met overdruk in de neus en keel drukt, zowel tijdens het in- als tijdens het uitademen. Het apneu masker voorkomt dat de wanden van de keelholte samen kunnen vallen. Er treden dan veel minder ademstilstanden op en ook het snurken is meestal verdwenen.
Het slapen met een apneu masker (CPAP) vraagt, zeker in het begin, gewenning en tijd. Ondanks vele andere methodes om apneu te behandelen is deze manier nog altijd het meest effectief.