wat is reuk- en smaakverlies?

uitleg

Tot voor het COVID-tijdperk zijn er in Nederland ongeveer 300.000 mensen die of reukverlies of smaakverlies hebben. In de meeste gevallen gaat het om een reukstoornis. Hierbij is het reukvermogen geheel (anosmie) of gedeeltelijk (hyposmie) verdwenen. Andere vormen van reukverlies zijn:

  • Kakosmie; een vieze geur in de neus
  • Parosmie; de geuren worden anders waargenomen dan voorheen
  • Fantosmie; hallucinaties van de reuk
  • Agnosmie; niet goed de geur kunnen benoemen
  • Hyperosmie; geuren ruiken veel heftiger dan normaal.
KNO Medisch Centrum reuk- en smaakverlies

wat is de oorzaak van reuk- en smaakverlies?

oorzaak

Geleidings reukverlies:

Hieronder wordt verstaan dat de geuren niet goed de reukzenuwtjes in de neus kunnen bereiken. Denk hierbij aan een verstopte neus door irritatie van het neusslijmvlies of een scheefstaand neustussenschot wat kan leiden tot reukverlies en/of smaakverlies.

Sensorineuraal reukverlies:

Bij een sensorineurale oorzaak is sprake van als de reukprikkels door de reukzenuwtjes niet goed van de neus naar de hersenen geleid worden, of in de hersen niet goed verwerkt kunnen worden. 

Aangeboren (congenitaal)

Sommige mensen worden geboren zonder reuk en/of smaak. 

Wat te doen tegen velries van reuk en smaak?

oplossing

De behandeling van een reukverlies of smaakverlies is natuurlijk erg afhankelijk van de oorzaak. Mocht er geen directe oorzaak worden gevonden voor het verlies van de reuk en/of de smaak, dan wordt steeds sneller een reuktraining voorgeschreven door de KNO-arts.

Welk medicijn bij reuk- en smaakverlies?

medicijn

Als er sprake is van verlies van reuk en smaak als gevolg van een infectie met een bacterie, kan uw arts een antibioticakuur voorschrijven. Bij irritatie van de neusslijmvliezen kan uw arts een ontstekingsremmer voorschrijven (prednison) of een ontstekingsremmende neusspray om deze irritatie te remmen.

Welke mogelijke aandoeningen kunnen reuk- en smaakverlies veroorzaken?

aandoeningen

Het reukverlies en smaakverlies kan dus zoals bovengenoemd verschillende redenen hebben om verstoord te zijn. Om tot een goede behandeling te komen is een goed onderzoek van de KNO-arts een sterk vertrekpunt voor een eventuele behandeling. Oorzaken van een verminderde reuk en smaak kunnen zijn:

Het Coronavirus (Covid-19 infectie) en reuk- en smaakverlies

Zoals inmiddels wel bekend is een van de symptomen van het coronavirus of Covid-19 infectie dat mensen minder tot geen reuk te ervaren. Het lijkt erop dat dit verschijnsel meer bij de jongere patiënten voorkomt die zijn geïnfecteerd met het coronavirus. In 8 van de 10 gevallen gaat dit ook samen met smaakverlies. Gelukkig is het reuk- en smaakverlies meestal binnen 10 dagen weer verdwenen. In sommige gevallen kan het echte maanden aanhouden.  

KNO Medisch Centrum reuk- en smaakverlies

Wanneer contact opnemen?

contact

Omdat je voor een goede beoordeling van de neus ook de juiste instrumenten nodig hebt, komt de KNO-arts al snel in beeld voor de behandeling van reukverlies en smaakverlies. Mochten de adviezen van de huisarts na 4 weken geen verbetering hebben opgeleverd voor het verlies van de reuk en/of de smaak, dan is het verstandig om een verwijzing naar de KNO-arts bij de huisarts aan te vragen. 

Meer informatie

Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde

Reuk

Patientenverenigingen

Anosmievereniging

Reuktherapie

KNO-winkel.nl

Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
© KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl